Kommunals ohederliga allian(S).

on

Vad ligger bakom bristen på omsorgspersonal, dåliga arbetsvillkor och höga kostnader? Jag sitter i bilen och är på väg till Luleå från ett möte i Pajala. Känslan efter mötet är lika mörk som den regniga vägen. Det var Kommunal som ordnat mötet för sina medlemmar. Kommunal hade också ordnat moderator som till vardagen är aktiv som val ledare i Kommunal och socialdemokratisk kandidat i valet. Till mötet hade Kommunal också bjudit in politiker. Efter en stund känner jag att frågorna undersköterskorna eller andra medlemmar ställer är nästan enbart verksamhetsfrågor som arbetsgivare borde åtgärdat för länge sedan. I mina öron är en del på den nivån att arbetsplatsernas skyddsombud borde varit involverad i flertalet frågor som dök upp på mötet. Till och med så allvarliga brister att Kommunal borde initierat 6:6a dvs att stänga arbetsplatsen enligt arbetsmiljölagen. Om inte arbetsgivaren tar frågorna på allvar borde medlemmarnas fackliga företrädare lyft frågan vidare. När frågorna blir fler hänvisar jag Kommunals medlemmar att ställa frågan till Kommunal som också är på plats.

Det kommer inga svar.

Jag som är Liberal har länge förespråkat att omsorgspersonalens arbetsvillkor inklusive löner borde synas och förbättras rejält. Problemet är att Kommunals representanter skrämmer sina medlemmar med högerspöken och med vinster i välfärden. Kommunal försöker med skrämselpropaganda och stora ekonomiska bidrag att få sina medlemmar att lägga rösten på socialdemokraterna.

Kommunal skriver i sin information att göra varje jobb och arbetsplats bättre. Anställningarna ska vara trygga, lönen ska vara rättvis och alla ska ha rätt till kompetensutveckling. Hur kommer det sig då att omsorgspersonalen fortfarande ha sådana undermåliga arbetsvillkor som exempelvis beskrevs på detta möte? Hur kommer det sig att arbetsvillkoren med stress, inga arbetskläder och personalbrist fortfarande existerar i Pajala och i Norrbotten? Frågan är framförallt viktig för Kommunals medlemmar som fått löften om bättre villkor sedan 1910. Samtidigt har vi haft socialdemokratisk och vänstermajoritet i arbetsgivarroll i Pajala sedan urminnes tider. Liknande situation i de flesta kommuner i Norrbotten vad gäller politisk majoritet.

Det är viktigt att påminna väljare att det är socialdemokrater och vänstern som hindrar att personalen kan starta omsorgskooperativ eller lokala företag som skulle kunna erbjuda omsorgstjänster (hemtjänst eller boende). Det är aktiva (socialdemokratiska/vänster) kommunala beslut som gör att det är bara kommuner som kan erbjuda omsorgstjänster och hindrar kvinnor i omsorgen att byta till en bättre arbetsgivare eller att bli sin egen arbetsgivare.

Kommunal skriver till sina medlemmar och blivande medlemmar att det är bara socialdemokrater som kan förbättra anställdas arbetsvillkor. De är en ohederlig allians. Faktum är att varken Kommunal eller socialdemokrater gjort era arbetsplatser attraktivare eller förbättrat era arbetsvillkor. Det är kommunernas monopol och deras kartellbildning i lönesättningen som håller utvecklingen i omsorgsyrkena tillbaka.

Jag som Liberal vill verka för att omsorgsyrkena ska uppgraderas med krav på utbildad personal, bättre arbetsvillkor och högre löner. Jag vill att ni ska ha flera arbetsgivare att välja mellan och jag vill att undersköterskearbetet ska bli mer attraktiv och att ni får fler utbildade kollegor.

Anne Kotavuopio Jatko

riksdagsledamot Liberalerna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s