Jag har fått nog!

on

Läs Anne Kotavuopio Jatko´s personliga budskap och berättelse till Norrbottningarna:

Jag är Liberal och tycker att nu räcker det!
Norrbotten är inte Stockholm, Jukkasjärvi är inte Luleå! Jag har rest runt i länet och inser att trots våra Norrbottniska ledamöter i riksdagen, hörsammas inte Norrbottens olika behov. Detta innebär att hänsyn till Norrbottens förutsättningar uteblir.

Jag heter Anne Kotavuopio Jatko, bosatt i Jukkasjärvi.
Jag är sverigefinne, gift med en äkta tornedaling/kvän. Jag har bott i mitt nya hemland sedan 1981 och är stolt över mitt dubbla medborgaskap. Hemma pratas det finska, meänkieli, svenska och även engelska. Barnen har fått lära sig läsa, skriva och prata finska/meänkieli. Våra husdjur kan bägge språken, jag har tagit ansvar för att lära mig svenska. Jag har fått nog! Det gjorde att jag bestämde mig att kandidera till riksdagen, landstinget och kommunfullmäktige.

Det saknas finsk sisu i de politiska församlingarna och jag undrar varför det inte finns mod att våga vända stenar och blotta det som inte fungerar, än mindre finns det beslutsamhet att förändra. Det är de äldre i Norrbotten som inte får välja sin omsorg och det beror på att kommunerna inte tillåter det. Det krävs politiska beslut för att ge de äldre makten över sina liv. Nu är det den politiska ledningen i kommunerna som väljer, ofta socialdemokrater och vänstern. Vad vet de vad Agda vill? Det är få som känner till hur dålig arbetsmiljö personal inom omsorgen kan ha, och de saknar alternativa arbetsgivare. I dag kan de varken starta personalkooperativ eller privata äldreboenden. Frågar man äldre hur det ligger till med kvalitén i omsorgen är det ledsamt att läsa om det. Omsorgen ska få kosta men om inte kommunerna levererar annat än höga kostnader med utebliven kvalité och trygghet, då är det dags att tänka om!
De äldre har också fått nog!

Det är personer med funktionsvariation som inte har tillgång till samhället. Det är Lisa som inte hör, Kalle som inte ser och Nina som inte kan andas som lämnas utanför. Det är politiska beslut om besparingar inom LSS och assistanshjälp som gör det. Det är dags att kräva ansvar från de som tagit detta beslut. Det var Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) som tog initiativ och drev igenom lagen om särskilt stöd (LSS) för de med funktionsvariation. Idag vill regeringen rasera tillvaron för människor som behöver hjälp och kommunerna planerar placera barn i barnhem igen. Mammor och pappor ska inte behöva överge sina barn.
Nu får det vara nog med stolligheter tycker Liberalerna!

Jag brinner för människans lika värde och har valt mitt parti Liberalerna med god omsorg. Jag tror på människans frihet och att människan kan välja, ta ansvar och bidra till samhället. Alla kan bidra utifrån sin förmåga. Samhället ska skapa förutsättningar för oss alla oavsett kön, härkomst, ålder eller funktionalitet. De värderingarna var ryggraden i min uppfostran hemifrån. Det gör att jag inte kan blunda och låta extremistiska krafter överta makten i samhället.
Alla människor är lika mycket värda!

Numera vill ingen vara i skolan. Eleverna utvecklar psykisk ohälsa, mobbar varandra eller struntar i skolan. Lärarna söker sig från skolan till industrin och rektorer utvecklar utmattningssyndrom på grund av hög arbetsbelastning. Ingen har det bra i skolan. Vi liberaler sätter skolan först och ger lärarna mer befogenheter i klassrummet. Med fler vuxna i skolan och med lärarassistenter så får lärare vara lärare.
Alla har fått nog!

Staten, regeringen och riksdagen fattar och verkställer så många beslut som slår så fel för oss norrbottningar. Staten kan bestämma sig att ta din egendom i beslag. Äganderätten när det gäller skog och mark är svag, du har inga möjligheter att protestera mot nya naturskyddsområden. Älgjakten har A- och B-lag, vissa har rättigheter och andra skyldigheter. Folk är sorterade efter sin etnicitet i olika fack och är förbannade men knyter näven i byxfickan. Få säger högt vad de tycker och tänker, ilskan finns och växer. Våra tjänstemän och politiker tycker inte om företagande trots att allmänheten förstår var resurserna kommer i från. Det är ju de pengarna som bidrar till kommun- och statskassan.
Jag är Liberal och jag har fått nog!

I södra Sverige pratas det om snabbtåg. I röda Norrbotten går inga tåg oavsett om det är kalla vintrar eller heta sommardagar. På E10, ”dödens väg”, transporteras numera människor kors och tvärs i regionen på grund av sjukvårdens centralisering. Regeringen vill att flygandet ska minska och smäller till en flygskatt som drabbar oss som inte har något annat alternativ. Norrbottningar skall helst inte flyga, åka tåg går inte och köra efter E10 är rysk roulett. Norrbotten isoleras från omvärlden. Det är dags att klippa av navelsträngen från övriga Sverige och skola beslutsfattare i att Sverige inte tar slut i Gävle.
Jag är Liberal och jag tänker göra skillnad i riksdagen.

Jag har fått nog av beslut som tagits av beslutsfattare som inte vet hur de olika besluten påverkar oss i Kiruna, Pajala, Arjeplog eller Älvsbyn. Det är Ditt val den 9 september 2018. Du har möjlighet att göra skillnad. Du har möjlighet att välja en politiker som vänder på varje sten och vågar driva förändring till de bättre med hjälp av andra Liberaler och alliansvänner. De som vet min drivkraft röstar redan på mig. Jag vill att fler gör det. Utan din röst kan jag inte göra skillnad.

/ Anne Kotavuopio Jatko

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s