Vård och omsorgslokaler ska ha AC

on

En lång värmebölja kan vara alldeles underbar för de allra flesta av oss. Dess baksidor med många skogs- och markbränder är väldigt omskrivna i dessa dagar men desto mindre är skrivet kring personalen och patienterna/brukarna inom vård och omsorg.

Jag kommer precis från ett besök hos min farfars syster på ett boende i Luleå, jag pratade så sent som i går med mitt gudbarn som sommarjobbar inom barnomsorgen och i förra veckan så träffade jag en bekant inom vården över en kopp kaffe. Alla vittnade om hur våra barn och äldre har det tufft just nu i de byggnader som nu är så uppvärmda att det är svårt att klara av att utföra sitt arbete. Lika svårt är det med matlusten och möjligheten att få i våra äldre tillräckligt med vätska.

Det är svårt att förstå att vi 2018 inte har i byggreglerna att vård och omsorgslokaler där barn och äldre ska vistas också ska ha luftkonditionering som en del av ventilations och energiåtervinningsanläggningen. Till dess så är fallet så borde i alla fall kommuner och landsting inte snåla med denna viktiga arbetsmiljöfråga som för de svagaste och äldsta patienterna kan vara en fråga om skillnaden mellan liv och död.

Det finns bra mobila lösningar som skulle kunna ersätta det nästan hånfulla besked man idag kan få av sin chef om att man ska ”vädra ut” värmen så gått man kan. Jojo det har man ju prövat. Nog har jag sovit med öppet fönster några nätter nu så jag kan intyga att det inte fungerar. Är man frisk och ung så kan man ta några nätter i 25 gradig värme men våra barn och äldre ska slippa det. Vård- och omsorgslokaler ska utrustas med AC!!!

/J

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s