Du ska få en egen husläkare!

Liberalerna är det parti i regionpolitiken som lagt flest motioner (förslag till förbättringar) av alla partier. De flesta av dem handlar om vår viktiga Primärvård och hur vi kan få våra hälsocentraler att fungera bättre. Men uppgivenheten är så stor både inom verksamheterna och bland norrbottningarna att själva påståendet att det skulle gå att genomföra en husläkarreform möts av tveksamhet och tvivel.

Vi är grymt medvetna om att sossarna under sina år i regionledningen har tillåtit våra arbetsplatser ute på hälsocentralerna förfalla på ett sluttande plan där vi gått från 10% till 30% till dagens 50% vakanser på allmänläkarsidan. Hälften av alla läkartjänster på vårdcentralerna står tomma och detta är det område där stafettläkarkostnaderna skenar allra mest.

Liberalernas förslag utgår från att primärvården måste få en nystart. Alla dåliga arbetsplatser ska tas bort och få en chans att starta om. Rent objektivt så kan man se många av våra vårdcentraler som drivs i egen regi där lokalen, ledarskapet och personalbristen i sig gör att man aldrig kommer att ta sig upp på banan av egen kraft. Därför vill vi införa ett nystart/omstart bidrag i vårdvalet så enheter som står under stor förändring under en period kan få ökade resurser.

Vi räknar också med att Norrbotten måste ha Sveriges högsta allmänläkarlöner. Vi vill börja på de orter där det ser allra mörkast ut i kommuner där hälsocentralen står helt utan fast anställda läkare med att införa en ”Förstaläkartjänst”. Om du bosätter dig på orten och dessutom tar ett ledaransvar på vårdcentralen (som chef eller vice) så är vi beredd att gå så långt som att dubbla lönen om det behövs. En fast anställd läkare med ledningsansvar ska finnas på alla våra enheter i ett reformerat vårdvalssystem. Annars ska man inte få kalla sig Hälsocentral.

Vi vill också öka antalet vårdgivare i vårdvalet. Kort sagt så ser vi att de privata utförarna har lättare att rekrytera och få till en verksamhet som fungerar. det finns ingenting som tyder på att detta också skulle gå att få att fungera lika bra utanför våra största orter om bara vi får chansen att göra små justeringar i vårdvalssystemet.

Jag ser med tillförsikt fram emot att få arbeta med primärvården i Norrbotten. Vi ska bli bäst i Sverige! Efter ett maktskifte i regionen i september som hoppas jag att det blir Liberalerna som blir ansvarig för detta område. Med ert stöd kan vi förverkliga att du får en egen Husläkare 🙂

/J

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s