Inga fler Tromsöflyg-100 miljoner extra till vården

Liberalerna är Alliansens mest Kulturvänliga parti. Liberalernas valmanifest heter ”En bra sjukvård utvecklar Norrbotten”. Det betyder inte att Kulturen ska få stryka på foten men det betyder att det inte blir några fler Tromsöflyg!; skriver Jens Sundström som ett svar på det kulturupprop som publicerats i dagens NSD.

I Alliansens förslag till strategisk plan har Liberalerna arbetat för att vi ska prioritera sjukvården framför den regionala bidragsdjungel som vuxit fram på projekt- och näringslivssidan genom åren. Nu när regionen på allvar tagit över det regionala utvecklingsansvaret har det också följt med statliga pengar som gör att vi kan börja växla ut de skattemedel från regionen som så väl behövs inom sjukvården.

I spåren av detta har ett antal toppkandidater från socialdemokraterna gått ut med riktigt felaktiga uppgifter om hur detta skulle påverka kulturen och kulturbudgeten i regionen. De borde på något sätt få stå till svars för anstiftan till ett mycket märkligt Kulturupprop som följt i spåren av den kampanjen. Vi har fått läsa att vår budget skulle handla om nedskärningar på 30-40 miljoner på kulturen när vi själva inte ens diskuterat några nedskärningar på det området?!

När rambudgeten för nästa års strategiska plan ska fastställas så föreslår vi en minskning av posten ”Politisk verksamhet” med 10 miljoner och posten ”Samhällsutveckling” med 90 miljoner. Två budgetposter som tillåtits svälla under socialdemokratiskt styre trots att sjukvården fått spara år efter år. Nu när regionen äntligen fått det formella ansvaret för den regionala utvecklingen har vi sett hur svårt det är att ta vara på de resurser som staten tillfört på området på ett bra sätt. Det är helt enkelt för mycket bidragspengar och för få bra ansökningar. Därför känns det enkelt och naturligt för oss att börja fasa ut de frivilliga skattemedel regionen satsat på näringslivsutveckling för att kunna förbättra sjukvården i Norrbotten. Liberalerna är en garant i en ny regionledning för att både Kulturen och Kollektivtrafiken kommer kunna fortsätta utvecklas.

Liberalernas valmanifest heter ”En bra sjukvård utvecklar Norrbotten”. Det betyder inte att Kulturen ska få stryka på foten men det betyder att det inte blir några fler Tromsöflyg! Så till de 438 Kulturarbetarna som står bakom uppropet vill jag bara säga; Skicka uppropet till de fyra, fem socialdemokratiska toppkandidaterna som startade kampanjen och som anstiftade detta upprop. På helt felaktiga grunder!

Jens Sundström
Oppositionsregionråd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s