Tromsöflyget på väg mot konkurs?

12243289_982129315179146_3520961753759845472_nLiberalerna sade nej till Landstingets 25miljoners flygsatsning av principiella skäl. När sjukvården går på knä och tvingas till nya besparingspaket känns det så fel, för att inte säga orimligt, att vi tar på oss nya dyra åtaganden. Vi har ett regionalt ansvar för kollektivtrafiken men den inkluderar inte internationella flyglinjer.

Att det sedan starten av flygprojektet, Uleåborg-Luleå-Tromsö med Arctic Link AB, är ytterst få passagerare som nappat på att flyga linjen var inte det minsta förvånande. Det är i stort sett bara de tjänstemän som flyger på dina och mina skattepengar som nyttjar linjen. Vi andra flyger med de redan befintliga stomlinjer som på marknadsmässiga villkor kan erbjuda betydligt lägre biljettpriser till dessa orter via våra huvudstäder.

Men med det sagt så har mycket vatten runnit under broarna. Skrapar man lite på ytan på hur projektet kom till, hur det lyckades bolagisera sig själv och hur det genomförts så känns det som det finns både en och annan död hund begraven. Eller om man vill uttrycka sig milt. Ju mer du gräver desto fler frågor kommer upp.

Frågan är om det verkligen genomfördes en upphandling i enlighet med gängse regler. För att slippa offentlig upphandling så lät man Handelskammaren sköta upphandlingen för att direkt därefter köpa in sig i Bolaget (Artic Link AB). Det påstås att det gjordes en upphandling men några anbud har vi aldrig fått se?! Men oavsett så har ju anbudsförutsättningarna ändrats väsentligt under avtalsperioden. När frågan passerade Landstingsfullmäktige så poängterade landstingsledningen vikten att att kunna åka tur och retur över dagen. Nu är de förutsättningarna borta. En annan viktig parameter för denna jättesatsning var att det skulle vara ett femårigt projekt för att möjlighet till långsiktighet och att ändrade resvanemönster. Nu är också de förutsättningarna borta. För det som skulle vara ett landstingsbidrag på 5 miljoner per år i fem år verkar bli ett projekt där alla pengarna förbrukats långt tidigare. Hittills har Arctic Link AB fått ut 72,5 miljoner av de totala nivåerna på projektet (75 milj) trots att flygtrafiken ska ske fram till hösten 2019. Därmed verkar den bortre parentesen för Tromsöflyget bli redan till sommaren för då är pengarna helt enkelt slut. Och när sossarna ska leka flygföretagare så är det du och jag som är delägare och våra skattepengar som ska hantera förlusterna. Därför känns det som en utopi att vi  ”bara” ska komma undan med 25 miljoner när bolaget går mot ruinens brant?!

När Liberalerna larmade om detta i Oktober så möttes vi av ett ”Goddag yxskaft” svar från vårt Regionråd Maria Stenberg. Jo pengarna hade på något märkligt sätt redan ”flugit sin kos” men i fem år skulle projektet pågå, några extra pengar skulle inte tillskjutas och någon konkurs skulle det inte bli talan om. Sedan dess har det varit tyst. Nu är det hög tid att Region Norrbottens revisorer granskar om projektet följt de regler som fullmäktige fastställt och inte minst ekonomin i bolaget innan en konkurs är enda vägen ut. Se även nedanstående länkar.

http://www.nsd.se/nyheter/lulea/larmet-snart-ar-pengarna-slut-nm4673087.aspx

http://www.kuriren.nu/nyheter/lulea/vard-eller-flygtrafik-det-ar-fragan-7893837.aspx

Jens Sundström, Oppositionsregionråd, Liberalerna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s