Assistansen måste försvaras!

Efter kvällens program på TV4’s Kalla Fakta funderar jag vart Sverige är på väg? Är inte hjälp till sondmatning ett grundläggande behov? Är inte andning ett grundläggande behov?

LSS är en av de viktigaste frihetsreformerna för alla människor i vårt samhälle. Att ge alla människor lika möjlighet att delta i samhället på lika villkor. Alla människor ska ha samma möjligheter. LSS är en rättighetslagstiftning, det innebär att det är behoven och inte kostnaderna som ska styra.

Jag blir därför fullständigt förtvivlad över regeringens prioriteringar och deras fokus. Regleringsbrevet från Åsa Regner (S) med order om att dämpa kostnaderna inom assistansen till försäkringskassan, trots att det är en rättighetslagstiftning, är inte okej. Att öppet hindra en rättighetslagstifning för samhällets utsatta är att slå på dem som behöver samhällets stöd allra mest.

I kvällens Kalla Fakta får vi veta att regeringen påstår att det är 10% som fuskar.
Men i själva verket är det en fusksiffra. Det finns ingen säker data för att kunna påstå att det är 10%, det är snarare bara spekulationer. Sanningen är den att ingen idag vet hur mycket som fuskas. Oavsett mängd så ska fusk såklart straffas men i detta fallet vill jag påstå att det är regeringen som fuskar!

De fuskar med mätmetoden för att få överdrivna data och försöka påverka väljarna i en riktning som de vill. Det är enligt Kalla Fakta en välkänd politisk metod att agera på detta sättet, att peka på fusk för att få väljare att ändra åsikt.

Regeringen bedriver besparingspolitik inom assistansen och försöker legitimera det med dåligt underbyggda fuskundersökningar. Detta får mig att må illa!

Vi behöver bli ännu fler som höjer rösten, vi liberaler kommer fortsatt gå i täten för att utveckla LSS och personlig assistans till den frihetsreform det en gång var tänkt som:
en reform för att människor ska kunna leva, inte bara överleva.
Alla människor ska ha rätt att känna friheten att kunna bestämma över sitt liv.

Thomas Söderström (L)
Liberalerna Norrbotten, Riksdagskandidat #2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s