I skuld till personalen inom vården

Under flera års tid har Vårdförbundet erbjudit politiker att vara med ”En dag i mina skor” i vården tillsammans med någon av deras medlemmar. Jag tror att jag har tackat ja varje år för det finns inget bättre sätt att få ta del av vårdens verksamhet. När vi själva tar initiativ till att åka ut i vården så blir det för det första av slentrian tyvärr ofta i verksamheter som av någon anledning har eller har haft problem som vi uppmärksammat och det ger lätt en lite skev bild av vården. För det andra är det ofta lätt att hamna i ett konferensrum med chefen som visar den senaste OH-presentationen vilket kanske inte heller alltid ger en rättvisande bild.

I år önskade jag att få komma ut i vården med Vårdförbundet under sommaren då de verksamheter som är i drift ofta är som mest ansträngda och det sällan finns några marginaler. Akutmottagningen i Piteå som jag finns chans att vara med på i förra veckan var förmodligen ganska representativ för den vård som bedrivs runt om i sommarsverige. Den bestående bilden är därifrån är att vi står i skuld vår personal.

Det är inte roligt att vara personal eller patient mitt i semestersverige. När det blir ett krav mera än en möjlighet att arbeta extraveckor och extrapass under sommar så har det gått för långt. Precis som akutmottagningen i Piteå så fungerar vårdplatsavdelningar och andra livsviktiga enheter vi måste kunna lita på året ganska bra i sommar. Men de gör det utifrån att vi nyttjar personalens välvilja på ett kortsiktigt och ovärdigt sätt. Vi står i skuld till vår personal både moraliskt men även mera praktiskt när innestående semesterdagar och komptid ska betalas ut.

Från Folkpartiets sida har vi under hela förra året varnat för att vi skulle kunna hamna i en liknande personalbristbaserad kris som vi nu är i och vi har utifrån detta också lagt förslag på åtgärder. En förbättrad personalsituation ska byggas runt en satsning på mer marknadsmässiga löner i våra bristyrken men också vara bredare med en generell översyn av förmåner och arbetsvillkor. Nya möjligheter till karriärtjänster i vården och ett bättre ledarskap kan också långsiktigt förbättra landstingets och vårdens attraktivitet för ungdomar på väg ut i yrkeslivet.

Men det handlar också om landstingets organisation. Vi ska inte producera all vård själva när andra vårdgivare gör det billigare och bättre. För att kunna säkerställa en god vård för våra äldre multisjuka behövs det en översyn av vilka andra patient- och diagnosgrupper som kan resa för sin specialistvård. För många människor mitt i yrkeslivet som drabbas av en väl definierad och åtgärdbar åkomma är det fullt möjligt att resa till Umeå eller Stockholm för att få en snabb behandling istället för att hamna i någon av Norrbottens vårdköer eller ta upp en plats på sjukhuset för någon som behöver den bättre.

Ungdomar och äldre, okända turister och välkända kroniker, allergier och hjärtproblem, stort och smått. Alla fick hjälp! Det som är en vanlig dag på akuten för vårdpersonalen är för mig som landstingspolitiker en ovärderlig möjlighet till att ta del av er vardag. Jag hoppas att ni hör av er igen nästa år!

Stort tack till Vårdförbundet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s