Inför Europas FBI

on

140519 Jens pratbubbla FBI  EU 122 x 43

Vi liberaler tror på ett öppet Europa för vi är övertygade om att samarbete mellan länder och människor gör oss rikare och starkare. Men tyvärr är det inte bara arbetssökande, studerande och företag som drar nytta av vår gränslösa inre marknad och den gemensamma valutan. Rörelsefriheten utnyttjas också mycket effektivt av grovt kriminella. Detta ställer Europa inför stora utmaningar.

I Europa finns det över 3 600 kriminella ligor och nätverk av organiserad brottslighet som varje år tjänar hundratals miljoner euro på handel med droger, människor, vapen och förfalskade varor. Deras organisationer är flexibla, gränsöverskridande och verksamheten allt mer diversifierad. Inkomster från en typ av brott används för att investera i andra. De utnyttjar EU:s öppna gränser, den utvecklade transportinfrastrukturen och Internets och mobiltelefonins möjligheter. De spelar skickligt ut olika rättssystem mot varandra.

Ska vi lyckas pressa tillbaka den organiserade brottsligheten måste vi ha mer av gränsöverskridande samarbete – inte mindre. Därför vill Folkpartiet utveckla det europeiska polissamarbetet Europol till en europeisk polismyndighet med befogenhet att utreda gränsöverskridande brott, ett ”europeiskt FBI”. USA har 318 miljoner invånare och en övergripande polismyndighet, FBI, med cirka 35 000 anställda. EU har 505 miljoner invånare, men idag har Europol endast 850 anställda och jämförelsevis små befogenheter.

Vår vision handlar inte om att sända ut poliser med svart kostym och solglasögon från högkvarteret i Haag. Vi vill stärka samarbetet mellan de nationella poliserna och att Europol ska kunna anställa svenska poliser som med Sverige som bas bekämpar den grova organiserade brottsligheten tillsammans med kollegor runt om i Europa.

Vi vill också att åklagarsamarbetet Eurojust blir en europeisk åklagarmyndighet med rätt att bedriva förundersökningar. Myndigheten ska utreda bedrägerier som sker kring EU-medel, men också bekämpa andra typer av gränsöverskridande brottslighet.Den europeiska sexhandeln, där tusentals kvinnor köps och säljs över hela Europa är kanske det mest fruktansvärda exemplet på kriminalitet och som måste bekämpas på europeisk nivå.

De här förändringarna behöver ske samtidigt som vi stärker skyddet för den personliga integriteten. Folkpartiet anser att alla nya EU-förslag måste analyseras ur integritetsperspektiv. Det ska också finnas kontroll av den utökade polis- och åklagarverksamheten från både EU-parlamentet och de nationella parlamenten.

Folkpartiet är i dag det enda parti som vågar tala om Sverige som en självklar del av Europa. Vi är också de enda som har en tydlig idé om hur vi ska kunna bekämpa den organiserade brottsligheten i dagens Europa. Men vi är också realister. Ett Europeiskt FBI kommer inte att bli till genom ett stort enskilt beslut i Bryssel, utan kommer bara till stånd genom många års hårt arbete i Europaparlamentet, i nationella parlament och regeringar. Men det är just när vägen är lång som det är särskilt viktigt med politiska visioner och handlingskraft. Europa får inte stå handfallna inför den ökade gränsöverskridande brottsligheten. Vi säger ja till mer samarbete för att bekämpa brott.

 

Jens Sundström (FP)
Norrbottens kandidat till EU-parlamentet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s