Gymnasieskolorna i Luleå blundar för EU-valet

on

I år är det ett speciellt år, ett supervalår med EU, riksdags, landstings och kommunalval. I år har regeringen tillsatt pengar för att skolorna skall kunna få möjligheten att delta i satsningen skolval2014, en satsning för att lära våra unga i samhället hur val går till och hur man tar reda på information kring val. När vi nu har EU-valet som närmast så ges skolorna möjlighet att under våren fokusera på EU-frågor.

Många är nog överens om att platsen där man för första gången skall introduceras till val och demokratiarbete är i skolmiljön. Skolan är en naturlig plats där lärare på ett pedagogiskt sätt kan vägleda framtidens vuxna hur man kritiskt letar information för att göra sitt val. Vi är nog också överens om att det vore ytterst beklagligt om våra ungdomar går igenom både högstadiet och gymnasiet utan att få undervisning i den demokratiska principen och få kännedom om vilket ansvar vi alla har när valdagen närmar sig.

För oss är det självklart att skolan ska ta på sig detta ansvar och att det ingår i verksamheten lika självklart som gymnastik, matte eller svenska, men i Luleå verkar något galet ha skett, INGET gymnasium (och enbart ett högstadium) har anmält sig till EU-skolval 2014. Detta leder till att ingen gymnasieelev får möjlighet att öva på den viktigaste demokratiska processen, att lägga sin röst på ett parti/person som man tror på ska representera landet den nästkommande mandatperioden. Resultatet blir att distansen mellan väljare och valda ökar ytterligare och det är ett allvarligt hot mot vår demokrati.

Det är beklagligt och ytterst felaktigt gjort av skolorna att inte satsa på EU-valet, än värre är det att kommunen inte lagt manken i för att det ska bli av. Kommunen som är huvudman bär hela ansvaret att sådana här viktiga frågor tas upp och satsas på när regeringen tillsatt pengar för att möjliggöra detta.

För oss är detta än en gång ett bevis för att kommunerna inte klarar av att driva viktiga frågor inom skolans ramar.
Vi vill ha likvärdig skola, där alla elever oavsett vart man bor i landet får samma möjligheter; i detta aktuella fall handlar det om att alla elever måste få möjlighet att öva på den mest demokratiska handlingen, att få göra sin hörd genom att öva på att rösta.

Detta är ett i raden av alla argument för hur olika kommunerna sköter skolan, det är dags att förstatliga huvudmannaskapet om skolan. Vi kan inte vänta längre.

Skolval2014 erbjuder just nu sen anmälan, vilket våra skolor ska vara glada för. Vi hoppas för våra elever och ungdomars skull att anmälningar skickas in omgående. Eleverna skall inte behöva berövas demokratiundervisning.

Thomas Söderström, Liberala ungdomsförbundet Luleå
Jens Sundström, (FP) – Norrbottens EU-kandidat

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Harald Nordlund skriver:

    Hej Norrbottenvänner
    Det finns lagstiftning, som tydligt uttrycker skolans ansvar för att ge kunskap om våra demokratiska beslutsformer. Åter har staten misslyckats med att använda sina styrmedel, liksom man misslyckas med att ta sitt ansvar för en jämlik skola.
    Staten måste börja lägga manken till om man ska klara att överta huvudmannaskapet för skolan
    Harald i Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s