FP: Orättvis vård för ofrivilligt barnlösa

on

Idag lämnar vi in en motion till landstingsfullmäktige för att minska skillnaderna i vården av ofrivilligt barnlösa. Norrbotten har Sveriges sämsta vård på området och det har sin grund i vårt regionala vårdprogram för infertilitet som vi delar med de fyra nordligaste landstingen. / Jens

Motion till landstingsfullmäktige

Angående regionalt vårdprogram infertilitet.

Under många år har samarbetet i Norrlandstingen på just detta område fungerat mycket dåligt. Patienter som drabbas av ofrivillig barnlöshet i Norrbotten har inte fått vård på samma villkor och med samma utbud som i övriga Sverige. Verksamheten har varit direkt utvecklingsfientlig och vägrat ta in nya behandlingsmetoder och patientgrupper i vårderbjudandet. Ibland när det gränsat mot ren diskriminering så har vi i Norrbotten gått före de andra norrlandstingen som till exempel när det gällde möjligheten för lesbiska kvinnor att få hjälp med IVF behandling. Men även efter de senaste årens förbättringar så kvarstår många orättvisor i infertilitetsvården. Det är dags för Norrbotten att göra något åt de hemsnickrade reglerna som begränsar antalet IVF behandlingar hårdare än någonstans annanstans i Sverige. Det är dags för en översyn av diskriminerande åldersgränser och begränsningar i att använda vedertagna behandlingsmetoder som PGD behandlingar. Det är dags för att någon expert från något av de stora universitetssjukhusen söderut får göra en tredjepartsrevision för att tydliggöra hur inskränkt och isolerad Norrbottens syn på infertilitetsvården är.

 

 Utifrån ovanstående yrkar jag att landstingsfullmäktige uppdrar till landstingstyrelsen:

Att initiera en tredjepartsrevision av vårdprogrammet för infertilitet för att klargöra på vilka områden det avviker från riket i stort och från vetenskap och beprövade metoder.

Att skriva ett eget vårdprogram på området som bättre överensstämmer med övriga Sverige och med vetenskap och beprövade metoder.

Att avsätta medel i kommande budget för ovanstående.

 

 Jens Sundström (fp)

Oppositionslandstingsråd

 

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Hendrik Andersson skriver:

    Mycket bra Jens!
    Detta är en oerhört viktig fråga. Det finns många andra frågor, även liknande, som också innebär bristande likvärdighet för oss här uppe. Om Norrbottens befolkning kunde höra av sig och berätta när de stött på detta, vore det toppen. Jag har några saker som jag skickar till dig via mail lite senare. -En konstig sak som alltid slår mig i dialogen med medborgare i Norrbotten är att de tror att villkoren för vården är sämre i övriga Sverige än här. Min subjektiva upplevelse är definitivt alltid tvärt om. -Till sist, personalen är superproffsig och gör det de kan med de resurser/möjligheter de har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s