Statlig styrning av sjukvåden huvudfråga i höstens val

on

Vi i Folkpartiet liberalerna Norrbotten har nu hela partiet bakom oss när det gäller en ökad nationell styrning av sjukvården för att säkerställa att det finns tillräckliga resurser och en likvärdig vård så det blir naturligtvis en huvudfråga för oss i valrörelsen i Norrbotten. Landstingets tid som huvudman för sjukhusvården går förhoppningsvis mot sitt slut.

/ Jens Sundström

target=”_blank”>http://blogg.folkpartiet.se/ja-till-utokad-nationell-styrning-av-sjukvarden/

Annonser

4 kommentarer Lägg till

 1. Harald Nordlund skriver:

  Hej Norrbottningar,
  Förutom att driva ert krav beträffande statlig styrning av sjukvården bör man kräva förändringar hos staten. Staten har i dag ansvaret. Lagar, förordningar, statliga bidrag är styrmdlen för jämlik och högkvalitativ vård. Staten har dock inte lyckats. Varför?
  Hälsningar
  från
  Harald

  1. Harald Nordlund skriver:

   Två skäl för att föra över driften av sjukvården till staten: Ger ökade resurser och högre grad av likvärdighet. Jag undrar bara: Varför ökar resurserna som en följd av en organisatorisk förändring? Varför blir staten bättre på att styra om den får ta över även driftansvaret? Även skolans drift ska överföras till staten; varför inte även vården av och omsorgen om äldre?

 2. fpjens skriver:

  Du är något på spåren för mycket av grunderna till alla olika förslag vi lägger för att öka likvärdighet och kvalitet i välfärdstjänsterna grundar sig på att vi har tre olika beskattningsnivåer och ansvarsnivåer i samhället. Även om det inte finns någon samsyn i vad man ska göra åt detta faktum så är alla överens om att skatt arbete inte kommer att räcka till för att finansiera välfärden i framtiden.

  1. Harald Nordlund skriver:

   Hej, Finansieringen av välfärden är ett stort olöst problem. Viktigt att socialliberaler gör tydligt vad man menar med välfärd. Den måste handla om sådant som solidaritet med utsatta människor nu och här, om solidaritet med kommande generationer, om bra utbildning och om en ickevåldskultur. Socialliberaler måste också ha en idé om finansiering.
   Hur den frågan hänger ihop med frågan om var ansvaret för verksamheterna ska ligga ser jag dock inte. Inom landet har vi två ansvarsnivåer, då landsting och kommun finns på samma ansvarsnivå. Landsting har i inga frågor ett kommunerna överordnat ansvar.
   Mina undringar (säkert p.g.a. okunnighet) är varför staten blir bättre på att fullgöra sin styrande uppgift om den får ansvar för även driften och varför staten ska ta över endast sjukvård och skola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s