Sverige ska förbli öppet

Det finns de som säger att invandringen till vårt land ska skäras ned drastiskt. Som propagerar för att flyktingar och arbetskraftsinvandrare ska stoppas vid gränsen. Till er har jag ett tydligt budskap: Norrbotten och Sverige är och ska förbli öppet, medmänskligt och fritt!

I Sverige går 600 000 utrikes födda till jobbet varje dag. Av dem är 70 000 egna företagare, som i sina företag sysselsätter mer än 200 000 personer. Utan alla dessa invandrare skulle Sverige stanna. Men samtidigt är det alldeles för många som fastnat i ett utanförskap.

För nyanlända flyktingar är mediantiden sju år innan man kommer i jobb. Det är inte bra! Vi måste våga släppa ”omhändertagande och tycka synd om” perspektivet. De som först flyr tusentals, om inte hundratusentals kilometer är väldigt handlingskraftiga människor som är beredda att ta ansvar och göra vad som krävs för att överleva och förtjäna sitt uppehälle, om vi bara låter dem. Vi borde se på dessa ”nybyggare” så som vi ser på de Svenskar som emigrerade till Amerika för hundra år sedan!

Under den socialdemokratiska regeringstiden låg ansvaret för att integrera nyanlända invandrare på socialtjänsten. Folkpartiet och regeringen har flyttat ansvaret till arbetsförmedlingen. Här ligger ett perspektivskifte. Den nyanlände ska mötas, inte med ett bidrag utan med frågan ”med vad kan du bidra”? Vi i vår tur får tillmötesgå individen med trygghet, kompetensförstärkning och validering, för att på bästa sätt dra nytta av personens tidigare erfarenheter.

Vi måste ta integrationsutmaningen på än större allvar. Vi ska inte acceptera ett Sverige där alldeles för många av dem som invandrar fastnar i utanförskap och där främlingsfientligheten gror. Vi ska ha ett Sverige och ett Norrbotten där det ska vara självklart att snabbt komma i jobb, lära sig svenska och där vi bejakar individernas rätt att välja och egna vilja att förtjäna sitt uppehälle och därmed också bidra till vår gemensamma tillväxt och välfärd.

Vi vill mer!

Hendrik Andersson, Folkpartiet. Riksdagskandidat från Boden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s