Motion: Utöka och samordna högkostnadsskydd för sjuk- och tandvård

on

Jens Sundström har motionerat till landstingsfullmäktige om att utöka och samordna högkostnadsskydd för sjuk- och tandvård.

Image”The more, the merrier”. Ja detta engelska ordspråk som på svenska skulle kunna översättas till ”Ju fler desto bättre” gäller för mycket här livet. Men det gäller absolut inte för det högkostnadsskydd i vården som skulle säkerställa att det inte är plånbokens storlek som avgör vilken möjlighet man har att få vård.

Efter det att kommunerna tog över ansvaret för hemsjukvården kan man räkna ihop inte mindre än 6 olika högkostnadsskydd som saknar samordning där maxavgifterna bara staplas på varandra utan samordning. Läkemedel, vårdavgifter landsting, vårdavgifter kommun, resor, hjälpmedel och tandvård har sett till att var och en har rimliga nivåer i sina högkostnadsskydd med när man lägger ihop dem kan patienter få lägga ut över 10.000:- per år för att få ta del av vår offentliga vård.

Reglerna, nivåerna och vem som ansvarar för respektive högkostnadsskydd varierar men den minsta gemensamma nämnaren är att det skulle vara möjligt för oss i landstinget, i samråd med länets kommuner, att hitta möjligheter till att både förenkla systemen administrativt och att se till att de patienter som idag börjar slå i taket i många av systemen samtidigt kan få ett lägre och rättvisare högkostnadsskydd.

Utifrån ovanstående yrkar jag:

Att landstingsfullmäktige uppdrar till landstingstyrelsen att utreda möjligheten att samordna högkostnadsskydden inom vården för att uppnå administrativa förenklingar och en lägre kostnad för de mest utsatta patienterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s