Folkpartiet anmäler Landstinget till konkurrensverket!

on

Landstinget i Norrbotten röker ut de privata alternativen!

 

Primärvården är den viktigaste delen av sjuk- och hälsovården både när det gäller att kunna arbeta förebyggande och när det gäller att fånga upp ohälsa i ett tidigt skede. Folkpartiets landstingsgrupp med Jens Sundström i spetsen har sedan 2009 när Vårdval Norrbotten infördes försökt uppmärksamma landstinget i Norrbotten på det orimliga i att Landstinget har minskat ersättningarna till vårdcentralerna med ca 2 % per år. Trots att det inte gjordes någon neddragning för 2012 så tillåts den egna verksamhetens budgetunderskott att växa år från år.

 

2010

2011

2012

 
Totalt vårdval i mkr

1 082,8

1 067,8

1 076,9

 
Totalt resultat i mkr

-12,4

-41,8

-62,5

 

 

Med andra ord har landstingets egna verksamhet fått ett ökat anslag varje år medan de privata alternativet reellt fått en allt snävare budget att arbeta med sedan vårdvalet infördes 2009. 

Denna princip ger en skevfördelad konkurrens där man stramar åt budgeten för privat alternativ men tillåter den egna verksamheten öka sina underskott utan att vidta åtgärder. Kontentan blir att den egna verksamheten får ökade tillskott medan de privata alternativen får kämpa med att hålla budgeten, med andra ord de landstingsägda vårdalternativen får möjlighet att öka sina utgifter och får ersättning för att täcka detta emedan de privata alternativen inte ges denna möjlighet, vilket därför leder till en osund konkurrens som inte är acceptabel.

I årets landstingsplan kommer Folkpartiet återigen yrka på att det tillförs mer resurser till primärvården genom Vårdval Norrbotten så att neddragningarna stoppas och vi får ett konkurrensneutralt sätta att fördela resurserna. Att fortsätta subventionera de landstingsdriva vårdcentralerna som fungerar allra sämst via budgeten där både landstingets välskötta enheter och de privata aktörerna blir förlorare är inte acceptabelt.

Vi kan inte se något annat än att det finns en ideologisk tanke från landstingsledningens sida där de försöker röka ut de privata alternativen inom Vårdval Norrbotten eftersom de blivit för populära hos norrbottningarna. Tyvärr leder deras strategi till att de tar död på hela primärvården vilket inte minst syns på de skenande stafettläkarkostnaderna.

 

Jörgen Johansson (FP) Norrbotten

 jorgen.johansson@folkpartiet.se

 

Jens Sundström (FP)

Oppositionslandstingsråd

Jens.sundstrom@folkpartiet.se

www.facebook.com/FPjens

www.folkpartiet.nu

+46 705576066

 

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Vill vara anonym skriver:

    Mycket bra med en anmälan. Jag arbetar på privat vårdcentral i Norrbotten och är dessutom granne med landstingsdriven vårdcentral. Jag ser därigenom orättvisan på nära håll. Jag bedriver på egen hand mer vård/vecka (träffar fler patienter/vecka) än vad två kolleger med samma utbildning gör på landstingets vårdcentral. Min egen bedömning är därför att landstingets vårdcentral står med för mycket personal och då de samtidigt årligen gör ett underskott på ca 1,5 miljoner kr sticker det i mina ögon. Det enda rätta vore att öka vårdpengen så att det motsvarar det underskott som landstingets vårdcentraler gör. Först då får vi rättvisa förutsättningar att bedriva vård. Då skulle min arbetsgivare kunna anställa mer personal så att nuvarande anställda har tid med ex lunchrast, vilket jag personligen nästan inte haft det senaste året. Jag har försökt få lokaltidningen intresserad av den orättvisa konkurrensen men utan gehör. Hoppades därför att Sensias anmälan skulle leda till förändring och blev ganska besviken när den lades ned bara för att Sensia gjorde konkurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s