En 21-årig hjälte kan aldrig vara en ”loser”

on

I går förmiddag skrev jag ett inlägg här på vår kampanjblogg kring Norrbottens stora problem med att få fram ägar- och riskkapital. Både när våra ungdomar vill förverkliga sina företagsdrömmar eller när våra befintliga företag ska generationsväxlas och växa eller som nu när det gäller det dagsaktuella kring slutfinansieringen av gruvan i Pajala som går in på upploppet. Detta var först och främst ett svar till alla vänsterpolitiker som talar om höjda skatter och fler statliga bolag. En väg som socialdemokraterna i regeringsställning redan testat och med ett ständigt krympande Norrbotten som resultat. Några timmar senare hade en journalist tillsammans med en aktieanalytiker på Avanza utsett mig till placeringsrådgivare som förordade Northland. Varken jag eller Folkpartiet ger några placeringsråd men låt oss ta det från början.

Under förra veckan pratade jag med flera av mina bekanta kring hur less vi är på alla negativa dysterkvistar som rackar ned på de viktiga investeringar som görs kring gruvan i Pajala. ”Det kommer aldrig att gå” är de mantra de lever efter och som de tröskat på med sedan idén på en gruva blev känd. När sedan 21-årige Martin Tano som arbetar på sportaffären i Pajala gick ut med att han hade satsat pengar i Northland som han nu riskerade att förlora tog det bara en dag till innan jag råkade överhöra ett samtal som gjorde mig oerhört upprörd där de förmodligen talade om Martin eller någon annan av de modiga småsparare som gått in i projektet och beskrev honom som ”en loser som skämmer ut Norrbotten”. Om vi tittar snett på små och stora riskkapitalister när de tjänar för mycket pengar på sina investeringar och kallar dem ”losers” de gånger de förlorar är det inte konstigt att vi har svårt att få fram ägar- och riskkapital här i Norrbotten.

Cynikerna menar att Northland har tagit projektet så långt att vi passerat den ekonomiska punkten av no return. Det kommer att bli gruvdrift i Pajala och jag måste ge dem rätt i den ekonomiska analysen men det är inget anonymt bolag som tagit projektet dit det är idag. ”Småspararna har burit bolaget på sina axlar med sin tro på projektet och aktien” var en annan kommentar jag läste igår och då talar man om småsparare som Martin.  Det är hans förtjänst att det idag står en produktionsklar gruva på plats i Pajala för tron på aktien och bolaget och möjligheten att hitta finansiering är två sidor av samma mynt. Oavsett om det går bra eller dåligt för Northland att få fram den sista finansieringen så har Martin bidragit mer till jobb och välfärd i länet än alla gnällspikar tillsammans.

Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och har haft eget företagande i många år. Under vägens gång har jag både varit med om att förlora sexsiffriga belopp i små onoterade bolag som gått i konkurs men jag har också varit med där det gått riktigt bra. Den viktigaste lärdomen för mig är ändå att oavsett hur det gått för bolagen har de alltid varit med och bidragit till sysselsättning och skatteintäkter i länet. Min enkla tanke är att om vi kan ändra synen på riskkapital och göra det till en naturlig del av Norrbottningarnas sparande att varje månad sätta av 50-100 kronor för satsningar i lokala företag så skulle vi snabbt dra ihop 150-300miljoner extra årligen till satsningar på nya och växande företag i Norrbotten. Men med landets näst högsta skattekraft och den högsta bruttonationalprodukten borde vi naturligtvis kunna nå betydligt högre än så. Det är min modell för att Norrbottningarna långsiktigt ska få ta större del av ägandet och det som produceras i länet och för att våra ungdomar inte ska behöva åka någonannastans för att få förverkliga sina företagsidéer. Men vad vet jag om affärer? Jag är ju bara landstingspolitiker. Men att en 21-årig hjälte aldrig kan vara en ”loser” det är jag i alla fall säker på.

Jens Sundström (fp)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s