Norrbotten behöver fler aktieägare

on

BildÄr det bara jag som är så förbaskat less på alla dysterkvistar och expertkommentatorer som står på sidan om och är så tvärsäkra på att allt kommer gå åt helsike för Northland. Det kanske det kommer att göra. Men om det gör det så är deras taskiga inställning en bidragande orsak. Det är så många modiga småsparare, investerare, entreprenörer och anställda som har tagit projektet dit det är idag och det vore själva tusan om vi inte tillsammans kunde få det i hamn. Att vända aktiekursen är ett första steg och det finns väldigt prisvärda aktier till salu. Jag köper mina första aktier i bolaget idag. Det kanske inte är någon höjdare som placeringsråd att uppmana er alla att göra likadant men som manifestation för att vi i Norrbotten står upp för projektet är det genialt.

Det är en vinna-vinna situation att satsa på Northland aktier. Att aktiekursenen vänder är ett första steg för att kunna återskapa förtroendet för bolaget och hitta en lösning på den finansieringen som saknas men det man inte ska glömma är att om det går åt fanders med bolaget är det ingen annan än de modiga investerare som redan köpt på sig aktier till en minst sagt betydligt högre kurs som får del av de pengar vi satsar och som de säkert kommer placera i nya spännande satsningar i länet.

I spåren av Northland diskussionerna och gruvbommen i länet så står socialisterna på barrikaderna för att större del av gruvbolagens intäkter ska stanna i länet. Bara idag var det två insändare. En från vänsterpartister som ville att staten skulle höja mineralskatten och en annan som propagerade för att staten(?!) skulle köpa Northland. Jag vill påminna er om att vi under de socialdemokratiska regeringsåren redan försökt vända länets utveckling med hjälp av höjda skatter och statliga bolag. Det gick inte så bra. Det viktigaste för Norrbottens utveckling är att det finns riskkapital för både små och stora företag som nystartas eller behöver växa.

Om Norrbottningarna vill att större del av gruvbolagens vinster stannar kvar i norrland är det ett alldeles utmärkt sätt att köpa aktier i något av våra fina gruvbolag. Norrbotten behöver fler aktieägare.

 Jens Sundström

Annonser

9 kommentarer Lägg till

 1. Nisse Hult skriver:

  Ursäkta min vän men är du frisk i din inställning. Aktieägarna har inget som helst med hur bolaget sköts utan möjligen då på årsmöte. Det är bolagets VD och styrelse som är ansvariga.
  Locka inte fler småsparare i fällan dom har tappat tillräckligt.

  1. fpjens skriver:

   Nej precis som jag skriver så är detta inget placeringsråd utan ett politiskt statement för att uppmärksamma både småsparare och storsparare som är beredda att satsa sina pengar på nya och växande företag som bidrar till att utveckla vårt län och vårt land. Det är oerhört viktigt för Norrbottens utveckling att vi får fram mer rikvilligt kapital till nya och växande företag och att fler Norrbottningar vill kliva in på ägarsidan när våra ungdomar har företagsideér de vill förverkliga. Hur det går för Northland och dess aktieägare står fortfarande skrivet i stjärnorna men vi ska vara mycket tacksamma till de privatpersoner och institutionella placerare som har tagit projektet dit det är idag. De har redan bidragit mer till Norrbottens utveckling än alla gnällspikar tillsammans!

   1. Nisse Hult skriver:

    Hm hm, du skriver ”Det är en vinna-vinna situation att satsa på Northland aktier” är inte detta att locka folk till en dålig placering och pengatapp?

 2. Ben Dovar skriver:

  Detta är ju ett fruktansvärt uselt råd! Inte nog med att Northland inte kommer att få in pengar och tvingas i konkurs, så går ju allt ut ur Sverige, då det är ett Kanadensiskt/Luxemburgägtbolag som tar alla vinster på rovdrift på svenska malmresurser. Du verkar otroligt okunnig Jens! Det är skrämmande med politiker som har så dålig koll.

  1. fpjens skriver:

   Även om jag skrivit det ovan i klartext och fått upprepa det många gånger så tål det att upprepas att jag eller Folkpartiet inte ägnar oss åt några placeringsråd. Bolaget ägs bland annat av en kille som arbetar på sportaffären i Pajala som har satsat nästan en årslön på sin tro på orten, företaget och gruvindustrin i länet. Det är honom och andra modiga riskkapitalister som får länet att snurra som jag ville uppmärksamma genom att köpa på mig lite aktier.

 3. fpjens skriver:

  Får jag lägga till några ytterligare citat från det jag skrev. ”Det kanske inte är någon höjdare som placeringsråd”. ”om det går åt fanders med bolaget är det ingen annan än de modiga investerare som redan köpt på sig aktier till en minst sagt betydligt högre kurs som får del av de pengar vi satsar och som de säkert kommer placera i nya spännande satsningar i länet.”.
  Blir det rekonstruktion av bolaget så hoppas jag att de aktier vi köpte kom från någon av de modiga småsparare som har tagit projektet dit det är idag genom att bära aktiekursen och tron på projektet ändå hit men som nu har gett upp och vill kliva av. Det är de rikskapitalisterna jag vill uppmärksamma.

 4. Claes skriver:

  De stora småsparande riskkapitalisterna i verkar inte ha alla hästar i stallet. Läste om en Norrbottning som satsat 170 000 kr på aktien, det är ju skrattretande. Att satsa på aktier handlar om att sprida riskerna, likt en fond. Hade dessa storplacerare investerat även i många andra bolag så hade det kanske kunnat gå jämnt ut. Men jag håller med dig Jens om att det är ledsamt att höra alla dystra råd o allt gnäll från dessa småsparare som investerat årslöner på en enda aktie och att allt gått åt skogen.
  Har själv investerat knappt 6 lax på northland efter raset, det är tråkigt om värdet skulle minskas eller omintetgöras, men det får man räkna med i sådana här riskprojekt. Jag klarar av att förlora mina knappa 6000 kr, utan att klaga om de skulle försvinna. Hade de småsparare, som satsat på aktien långt tidigare, begränsat sig till att satsa på max 10 lax per person på aktien så hade inte de mått dåligt över sin förlust, eller förlus och förlust……, trots allt har ingen investerare förlorat några pengar så länge de inte säljer vid lägre kurs än köpkursen(vilket många gjort), eller om northland skulle konka(vilktet inte har hänt ännu och det lär troligen inte ske heller, möjligen rekonstruktion)

  1. fpjens skriver:

   Som parti har vi ingen synpunkt på vilka bolag, vilken risk eller viken nivå vuxna människor väljer för sitt sparande/investerande. Den gyllene regeln med Aktier, oavsett om det är Northland eller Ericsson, är väl att aldrig spela med mer pengar än man har råd att förlora. Vår poäng är att det idag finns en gruva i Pajala som kommer generera tillväxt i länet tack vare de som trott på aktien. För man kan vara hur duktig och kreativ entreprenör som helst men utan en vettig utveckling på aktiekursen och förtroende i projektet har man mycket svårt att ordna finansiering.

 5. Nisse Hult skriver:

  Sparbanken Nord i Pajala rekommenderar köp av aktier i Northland, tjänstefel är vad det är. Som skåning har jag alltid tyckt att norrlänningarna är lugna och trygga men att köpa aktier i Northland …………….. Man urholkar bara sin ekonomi det är det enda som händer och så får ni flytta söderut. Dom pengar man lägger på dessa aktier skänk dom till företaget istället DÅ kan ni hjälpa till och rädda jobben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s