Ungdomarnas tur

on

Oavsett regering har Sverige under lång tid visat upp en genant hög ungdomsarbetslöshet. Högre än i jämförbara länder och med oacceptabla sociala konsekvenser. Att få sitt första jobb är för många ungdomar det viktigaste steget ut i vuxenlivet och motsatsen, att aldrig komma in på arbetsmarknaden, ofta en dom till livslång fattigdom och utanförskap.

Socialdemokraterna har haft många år i regeringsställning på sig att testa sin röda arbetsmarknadspolitik men misslyckats. Nu har även Alliansregeringen testat samma socialdemokratiska politik med nya fantasifulla namn på mer eller mindre meningslösa arbetsmarknadspolitiska insatser riktade mot ungdomar. Jag säger inte att vi ska avskaffa de positiva satsningar på lärlingsjobb, praktikplatser och en mer kunskapsbaserad skola som regeringen infört för då skulle det se värre ut för våra ungdomar men verkligheten visar att vi nått vägs ände om vi inte ändrar det mest grundläggande problemet för ungdomar  på svensk arbetsmarknad.

Tur eller otur? Ja att turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd verkligen är otur för de som står utanför och missgynnar ungdomar och grupper med svagt fotfäste på arbetsmarknaden är något som är ställt utom allt rimligt tvivel. Men konsekvenserna för de som sitter fast i LAS träsket och konsekvenserna för Sveriges produktivitet i stort diskuteras inte lika ofta. När Folkpartiet på förra helgens landsmöte beslutade att införa nya turordningsregler i LAS baserade på kompetens istället för anställningstid hade vi ungdomsarbetslösheten i fokus men vi diskuterade också alla de produktionstimmar landet Sverige går miste om när människor mår så illa på sina arbetsplatser att de överhuvudtaget inte fungerar på jobbet och till slut allt för ofta hamnar i en långtidssjukskrivning. Skälet att de stannar kvar på en arbetsplats där man inte trivs stavas LAS. Närmina yngre kompisar på fullt allvar säger att de väljer att inte byta till ett kreativare och mer välbetalt jobb på grund av risken att hamna sist i turordningslistorna har det gått för långt. Vi kan inte ha ett trygghetssystem som förlamar och kortsluter rörligheten på arbetsmarknaden.

Den som säger emot chefen kommer kunna sparkas godtyckligt framöver när turordningsreglerna baserade på anställningsår tas bort! Ja det påståendet är väl själva kärnan i det försvar för ett föråldrat och diskriminerande anställningsskydd som vänsterpartierna för fram. När vi nu efter moget övervägande kommit fram till att det utan risk för den enskildes rättsäkerhet och anställningstrygghet går att förändra turordningsreglerna gör vi det efter att ha bevisat att regeringens nya diskrimineringslagstiftning fungerar. Vi har gång efter gång bevisat att kompetens och lämplighet är något som faktiskt går att pröva rättsligt när företag gjort sig skyldig till godtycklig eller uttalad särbehandling av äldre, invandrare eller kvinnor i anställningssituationen. Om vi klarar det vid anställningen är vi säker på att också avskedandet ska kunna underställas rättslig prövning då den enskilde känner sig negativt särbehandlat eller rent diskriminerad.

Ett trygghetssystem på arbetsmarknaden som bara utgår från anställningsår inkluderar aldrig de som står utanför. Vill vi införa ett ”Flexiquritysystem” som i Danmark där tryggheten består i att få en hög ersättning vid arbetslöshet, kontinuerlig vidareutbildning och ökade möjligheter att få nytt jobb. En obligatorisk A-kassa och ett kompetenskonto som arbetstagaren ska kunna nyttja för att upprätthålla sin kompetens och öka möjligheten till omställning i yrkeslivet är viktiga delar i vårt nya trygghetssystem. Det är dags att sluta diskriminera ungdomarna och de som står utanför arbetsmarknadens trygghetssystem. Det är ungdomarnas tur nu.

 

Jens Sundström (fp)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s