Liberalismens seger

on

I de flesta partier pågår fortfarande både nomineringar till nya politiska uppdrag och eftervalsanalysen som två tätt sammanslingrade spår som ska leda fram till nästa mandatperiods politiska laguppställning och ställningstaganden. Så också i Folkpartiet som i helgen träffas för ett nomineringsmöte.

Alliansen fick fortsatt, och kraftigt stärkt, förtroende att leda landet. Glädjen över detta faktum kommer lätt i skymundan när vi i Folkpartiet konstaterar att vi inte lyckades i vår ambition att stärka vår ställning i Alliansregeringen. Att vi efter fyra år i makten, där vi solidariskt tagit ansvar för hela Alliansens politik, lyckat behålla vårt väljarstöd är naturligtvis bra men självklart är jag besviken över att Sveriges liberala parti inte kan ta en större plats i Alliansregeringen. Har liberalismen tappat mark i väljarstödet?

I en DN undersökning från Demoskop (som för övrigt var det undersökningsföretag som låg närmast valresultatet i sina prognoser med en total avvikelse på bara 7,3%) konstaterar man att 27% av väljarna anser sig ha liberalismen som grundläggande politisk identitet. Tvåa var socialdemokrat (vilken ideologi det nu är) med 23% och socialist som trea på 8%. Bara 6% ansåg sig vara konservativa. Den ideologi som flest Svenskar själva säger sig identifiera sig med är alltså liberalismen. Tar man dessutom hänsyn till att så många som 34% inte säger sig känna sig hemma i någon politiskt ideologi så förklarar det mycket av valutgången.

Alliansens omval var liberalismens seger! När moderaterna blev nya Moderaterna bröt de nästan helt med sina konservativa värderingar till förmån för de liberala. När Centerpartiet försöker förnya sig bryter de nästan helt med sina konservativa (och för den delen socialdemokratiska) tendenser till förmån för de liberala. Till och med Kristdemokraterna, åtminstone i partiledningen, försöker liberalisera sin annars ganska värdekonservativa grundsyn.

Socialdemokraterna skulle förnya sig efter valförlusten 2006. Också inom deras parti, personifierat av deras nya partiledare Mona Sahlin, skulle politiken förnyas och bli mer liberal. Av detta blev intet. Såg vi någon förändring så var det tvärtom en vänstersväng i politiken påtvingad av samarbetet med Vänsterpartiet och det faktum att de var tvungen att opponera sig mot Alliansregeringen. Vänsterpartiet ska ha all heder för att de rakryggade står upp för sin socialistiska ideologi. Det är den som gör att de aldrig kommer bli ett trovärdigt regeringsparti. Och Miljöpartiets framgångar då? Ja mycket kan man kalla dem men inte är de några socialister i det partiet! I sina bästa stunder, när man slipper diskutera deras fundamentalistiska miljöpolitik, kan jag uppfatta dem som ett modernt liberalt storstadsparti så deras framgång var ganska väntad.

I Norrbotten är vänsterpartierna fortsatt starka. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att liberalismen inte är lika stark här som i övriga Sverige, än så länge. Jag har sedan många år tillbaka hävdat att det finns ingen starkare konservativt kraft än Socialdemokratin i Norrland. Även Moderaterna har en mer konservativ profil här vilket möjligen kan förklara deras relativa framgång inom Alliansen. ”Det var bättre förr”-mentaliteten och den negativa, på gränsen till uppgivna synen på vårt läns framtid som de socialdemokratiska politiska ledarna visar upp är vårt läns största framtidshot.

Samhällsförändringar har, på gott och ont, en tendens att dröja några år här i Norrbotten jämfört med övriga riket. När de sista gammel-kommunisterna har dött bort, när vi skapat förutsättningar för att utflyttade Norrbottningar och andra kan återvända och när arbetslinjen i regeringens politik fått genomslag även här i länet är jag säker på att det också kommer att påverka det politiska landskapet. Så har skett i övriga Sverige och så kommer att ske här. Norrbotten är en unik och annorlunda plats att leva på. Jag vet inget bättre ställe att leva på. Efter nästa val kommer det vara fler Norrbottningar som identifierar sig själva som liberaler!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s