Bodens nya hemsida

Idag såg jag en glad nyhet i tidningen! Bodens nya hemsida är sjösatt!

Den är jag själv en drivande kraft bakom, även om i stort sett inget av det jag föreslog har gått igenom. Utseendet verkar dock vara städat, knapparna större och snyggare m.m. Den gamla hemsidan såg mer ut som något jag själv skapade 1996 när jag gjorde min egen första Internet hemsida på datorföreningen Orion.

Det började när jag en dag försökte hitta information på hemsidan. Jag konstaterade snabbt att det fanns 4 olika sökfunktioner – och ingen av dem påminde om de man är van att använda från Google, Lycos, Altavista, Bing osv. Dessutom var de helt värdelösa – det var lättare att öppna Google i ett nytt fönster och söka där, för att hitta information om kommunen. Journalisten Håkan Zerpe har idag ett reportage i Kuriren om den nya hemsidan. (Jag lägger upp en länk så snart den kommer upp på Kurirens hemsida) Han gillar också utseendet, men fortfarande är sökfunktionen inte bra.

Mitt kämpande för ny hemsida började 2007 i demokratirådet. Eftersom jag såg brister och var villig att ta tag i saken (många hade försökt tidigare – ibland är motståndet mot förändringar stort på vissa ställen) så fick jag mandat att besöka och intervjua IT-chefen samt informationskontoret. IT-chefen och jag var överens om det mesta. På informationskontoret hade man en lite annan inställning.

Efter informationsinhämtning så gick jag vidare till nästa steg. I mina tankar fanns att göra en ansiktslyftning, på samma plattform som kommunen redan använde (Lotus/IBM). Detta på grund av de stora kostnader som brukar bli fallet vid byte av plattform – inköpsmässigt, men inte minst utbildningsmässigt för personalen. Jag såg också en möjlighet att på ett billigt sätt göra ett ”försättsblad ”som exempelvis Kiruna använde och använder – för att man först ska kunna välja vad man är intresserad av, och sedan – om det gäller kommunen, komma till en mer rensad sida. Sedan var det mer saker som byte av de blekgula färgerna och att få bort ”Bodil” en anskrämlig groda som man möttes av på hemsidan (den finns kvar fast i mindre format, på förstasidan) – och istället använda något mer seriöst som guide.

Allt detta presenterade jag åt demokratirådet i en mångsidig Powerpoint presentation med många exempel i. Målet för mig var att få en partiöverskridande vilja från alla – att göra något åt hemsidan. Därför gav jag sedan också tillgång till presentationen åt alla partier, som sedan hade sina egna politiker som redovisade dessa tankar på sina egna möten. Viljan försätter berg, som ni vet – och denna gång fungerade det återigen. Det är därför Boden har en ny hemsida idag – genom att alla partier i enighet bestämde att kommunen skulle få en ny och bättre hemsida.  Tidigare har vi fått bottenbetyg i rankningar som gjorts men jag hoppas att denna sida står sig bättre. Den är inte optimal ännu, men jag hoppas att arbetet fortsätter. Det ser ut som en lovande början!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s