Upprustningen av området nedanför dammen

Forsätter i ”Best of” serien med en motion som fick den betydelsen att man rustade upp området nedanför dammen i Boden. Dvs. samma område där man nu invigt en ny bro. Det känns bra att bo i en kommun som lyssnar på sina medborgare – i alla fall om de lägger vettiga förslag. Motionen hette ”Lax i Bodån och sportfisket i Boden”. Vad det gäller Lax i Bodån så gjorde jag väldigt mycket research inför den och pratade med en massa sakkunniga människor. Det slutade väl i något av ett antiklimax där ena sidan ansåg att det inte finns någonstans för laxen att leka i Bodån och ovanförliggande vattensystem, medan den andra sidan ansåg att sådant går att ordna.

Varför skulle detta vara intressant då? Jo, för att få sportfisket att bli stort även i centrum och de vattensystem som leder upp mot dammen i Ljuså (där man kan ha ytterligare en laxtrappa) in i sjön Holsvattnet och fortsatt uppåt. Sportfisket är stort och jag tycker att det ser ut som att det även ökar. Det är synd att vi inte kan utveckla detta mer.

Ett alternativ vore ju att flytta Hedens laxodling in i Buddbyträsket och göra laxtrappor upp efter hela Luleälven. Vad kan argumenten vara mot det? För stillastående vatten och för känslig biotop ifall fisken smiter? Om man inte gör något åt saken så kan inte fisken komma neråt i vattensystemet heller, eftersom vattnet i Bodån, vad jag förstått, pumpas upp i dammen och tar vägen ut genom dammluckorna. En enkelriktad laxtrappa åt det hållet skulle ju kunna lösa den frågan också, men det känns som att jag skulle behöva fler som sympatiserar med denna idé för att jag ska gå vidare med ännu en motion och snack med alla berörda myndigheter. Kontakta mig gärna om du är en sådan!

Nog om detta, här kommer motionen/förslaget jag skrev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s