Fryst bensinskatt

Att inte höja skatten på bensin är ett av Alliansens vallöften. Själv har jag motionerat på Folkpartiets landsmöte om just detta. Jag önskade mig en ”fryst bränsleskatt”. Norrbottens invånare och företagare måste kunna lita på att chockhöjningar inte kommer framöver. Det vore ett dråpslag för alla som bor verkar och ofta vistas i Norrbotten, med tanke på de avstånd vi har till samhällsservice och ibland även jobbet.

Om inte vi Norrbottningar har råd att bo kvar på landsbygden och urbaniseras, så kommer de öppna landskapen snabbt att växa igen. Skogsindustrin kommer att uppleva ytterligare fördyringar när skogsarbetarna har svårt att ta sig till jobbet. Det kommer att innebära ytterligare försämringar i samhällsservice för de som bor kvar, vilka får ännu längre till macken, affären m.m. En ond cirkel skulle skapas.

Kilometerskatten är också den ett förslag från de rödgröna. En åkare jag mötte i Gunnarsbyn berättade att för honom skulle kilometerskatten innebära 300000kr i ökade kostnader per bil, varje år.

Dessa ökade kostnader skulle sedan, i förlängningen innebära högre priser på svensk skogsråvara, vilket sänker efterfrågan och ökar importen från exempelvis Ryssland. Hur miljövänligt transporterar man skogsråvaran där? Är man lika bra på att föryngra skogen som vi är i Sverige? Tar man lika stor hänsyn till återställning av naturen som vi gör här? Lovande projekt som det i Piteå där man kan tillverka ett koldioxidneutralt och miljövänligt fordonsbränsle av svartlut (biprodukt vid pappersframställning) riskerar att kvävas i sin linda.

Vi måste skynda långsamt. Vi behöver ersätta de fossila bränslena inom en snar framtid. Men utan några alternativ så är höjningar av skatterna ett hån. Vi måste köra lika mycket i alla fall! Kan vi inte transportera oss själva och det vi säljer och lever på, ja då stannar hela Sverige. Slutsatsen måste bli att forskning och morötter för att ta fram alternativa sätt att driva våra fordon, är vägen att gå.

Själv har jag sedan två år en bil som går på biogas. Jag är jättenöjd med den, men jag inser att inte alla kan köra på det bränslet. Detta både av tillgångs- räckvidds- och utrymmesskäl. I varje fall inte inom överskådlig tid, om inte tekniken går framåt väldigt fort de närmaste åren. Därför tror jag att vi behöver en mångfald av miljövänliga tekniker på fordonsområdet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s