FRA och Ipred och vad jag anser behöver göras

Såhär svarade jag senaste idag en undrande person: Jag är emot FRA lagen för att det är en massavlyssning av Svenska folket. Dessutom tycker jag att regeringen och staten får för stora möjligheter att dra slutsatser av flödet av exempelvis mail, webbkommunikation, telefonsamtal, (sådant går också i fiber över landsgränsen) och annat. Jag brukar använda Goolgle flu trends som exempel. där kan man se på en världskarta var i världen influensan befinner sig, baserat på de sökord som folk skriver in i webbläsaren. Det är exempelvis fullt möjligt att ha koll på världen eller Sverige ”i förtid” på detta sätt. Se vilka politiska åskådningar som är populära, och hur folk reagerar på olika händelser och utspel. Det är verkligen ett ”storebror ser dig” scenario. Sedan driver också FRA lagen företag utomlands. Telenor och Telia flyttade exempelvis sina mailservrar från Sverige för sina norska och finska kunder så snart man såg att lagen var på väg att gå igenom.

När det gäller Ipred lagen så är det framförallt delen i lagen som säger att parterna ska vända sig till en civil domstol jag vänder mig emot. Det mycket dyrt för en enskild att driva och eventuellt förlora en civilrättslig process. Risken finns också att vissa bolag som bevakar ”sitt” material börjar skicka ut hot om civilrättsliga processer ifall man inte betalar ett skadestånd som man kommer överens om i förlikning. Dessutom tycker jag att det ska vara Polisen eller annan myndighet (kanske en nyinstiftad?) som bevakar olaglig fildelning, och inte sk. headhunters eller mediebolagen själva. Det lägger en onödig belastning på dessa bolag samt att risken för brottsprovokation, hot (som jag beskriver ovan), avlyssning och felbedömningar ökar.

Jag hoppas att jag kan ta mig till riksdagen på de röster jag får i valet, och även om jag inte gör det, så är ett högre antal bättre. Det visar att många stödjer mig. I vilket fall som helst så kommer jag att fortsätta påverka mitt parti inifrån att gå åt det håll jag tycker är bäst för Sverige. Jag vet några till Folkpartister som kanske också kommer in i riksdagen, vilka delar min uppfattning. Sedan tidigare har ju Camilla Lindberg och Birgitta Olsson vågat visa att det finns skilda uppfattningar i partiet. Säkert finns det fler som håller med dem, men som inte ville rösta emot, med tanke på det tryck som blir på de som tar det steget. Sedan finns det en del okunskap att ta itu med också.

Det jag är för, som jag kan tänka mig att tillåta, är att underrättelsetjänsten ska ha rätt att lyssna i kabel för att fånga upp, bevaka och snärja ”riktiga” hot. Exempelvis där man har misstanke att någon person eller grupp planerar samhällsomstörtande verksamhet. Tillåtelse till detta kan man då få söka hos regeringen eller en myndighet. Det blir dock bara på enskilda punkter och inte vid landsgränserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s