Kulturen är för viktig för att administreras bort

Under stora delar av 2000 talet har sjukvården tvingats till årliga sparbeting. Landstingsledningen har med osthyveln, utan hänsyn till verksamheten, sänkt budgeten för samtliga sjukvårdande divisioner. När Kent Ögren kom in som landstingsråd låg hans fokus på annat än sjukvård. Näringslivsutveckling kommunikationsfrågor och kulturen fick inte på något sätt vara med och dela ansvaret för att få landstingets ekonomi. Tvärt om! Ett år gjordes det till och med ökningar av budgetramarna på de icke sjukvårdande divisionerna samtidigt som de skar ned på vården. Det var en orimlig utveckling som vi naturligtvis sa nej till från oppositionen!

Det är i det perspektivet man ska se den debatt som blossat upp kring att vi i oppositionen satsar något mindre än majoritetspartierna på den landstingsverksamhet som ligger utanför hälso- och sjukvården.  När det är sämre tider med vikande skatteunderlag måste även dessa verksamheter vara med och dela bördan.

Kulturen är för viktig att administreras bort. Så länge landstingen finns kvar och ingen annan aktör har det regionala ansvaret ska vi naturligtvis sköta det på bästa sätt men Folkpartiet vill ha en annan ordning. De resurser vi idag satsar från stat, region och kommuner måste samverka bättre. När vi säger nej till en storregion här i Norrland men håller dörren öppen för en region Norrbotten är det just för att det behövs en stark regional kraft för att samordna kultur, näringslivspolitik, infrastruktur och kommunikationsfrågor. Resurserna ska användas till verksamhet och inte till administration!

Regeringens satsning på kulturportföljerna där regionerna ska få större möjlighet att styra över kulturmedlen ute i länet är en bra början till en bättre samordning av resurserna. Förhoppningsvis ska detta också leda till att landstinget kan renodla sin verksamhet tydligare mot sjukvård och att kulturfrågorna får en självständigare ställning. Så länge resurserna till kulturen ska ställas mot satsningar i sjukvården kommer kulturen alltid vara tvåa på bollen och det är ju inte hållbart om vi ska göra Norrbotten till ett ändå attraktivare län att leva i.

En kommentar Lägg till

 1. Ingela Lekfalk skriver:

  INBJUDAN TILL
  Lunchdebatt
  Kulturens framtid
  i Norrbotten
  ÄR KULTUR EN FÖRUTSÄTTNING FÖR Regional utveckling
  eller en onödig kostnad FÖR LANDSTINGET?
  Medverkar gör landstingspolitikerna
  Kent Ögren (S), Kenneth Backgård (NS),
  Agneta Granström (MP) Bo Hultin (M), Birgit Stöckel (KD),
  Moderator: Janne Nyberg
  MÅNDAGEN DEN 13 SEPTEMBER
  PÅ LILLAN I LULEÅ kl. 12.00 – ca 13.15
  Politikerna svarar på DINA frågor och berättar om sina
  tankar kring kulturens framtid i Norrbotten.
  Ska landstinget administrera och delfinansiera kulturen?
  Är länets kulturutövare lata och vana att få bidrag?
  Eller är kulturen full av entreprenörer som skapar tillväxt?
  Kulturkofferten, vad är de regionala pengarna kontra de statliga i storlek?
  Kommun, stat och region. Vad händer om man tar bort den regionala delen?
  OSA senast 9 sep till qmedia@lekfalkab.se
  VÄLKOMMEN!
  ARRANGÖR
  En del av regeringens satsning på att stärka kvinnors företagande.
  Arbetar för att få starka och hållbara företag inom de kreativa näringarna.
  Koordinator; Pia Schmaltz 0722-45 65 85, qmedia@lekfalkab.se,
  http://www.lekfalkab.se/qmedia.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s