Skolk ska rapporteras samma dag

Den nya skollagen är tydlig med att skolk ska rapporteras samma dag. Det finns dock en risk att detta blir tandlöst och tappar sin mening om inte föräldrarna aktivt går in i skolans datasystem regelbundet och ser hur barnet ligger till. Därför har jag lagt ett förslag i det alliansledda Boden: Rapportera elevers frånvaro till föräldrarna via SMS!

De flesta, om inte alla kommuner använder ett system som heter Dexter som tillhandahålls av företaget IST för att kommunicera med elever, föräldrar, lärare och administration. Där finns det mesta som rör undervisningen att finna. Lärare kan bland annat hantera elevernas närvaro och kommunicera med föräldrar, distribuera veckobrev, med mera.

Jag arbetar själv som IT konsult och vet att det utan allt för stora insatser ska gå att få denna IT tjänst utförd utan allt för stor kostnad. Speciellt inte om nu fler kommuner än Boden ber IST att utveckla Dexter med en SMS tjänst.

Idén till motionen uppkom när jag var i samspråk med den pensionerade läraren och skolchefen Folke, från Älvsbyn. Vi träffades när vi var och valkampanjade i Vidsel.

Jag hoppas nu att fler motionerar i sina kommuner om SMS till föräldrarna vid elevers frånvaro så att IST utvecklar detta system utan allt för hög kostnad.

Frånvaro från lektioner och från skolan är ett tecken på att någonting inte står rätt till med elevens skolgång. Att som förälder få direkt återkoppling via SMS gör att problem uppmärksammas omedelbart, och kan hanteras/lösas tidigare. Det kommer förmodligen att innebära att fler elever kommer att slutföra sin skolgång med godkända betyg, och att färre hamnar i dåligt sällskap, med allt vad det kan innebära.

När jag gick i skolan så skrevs frånvaro in i terminsbetygen, något som avskaffades av (S) under sin tid. Folkpartiet har nu lagt ett lagförslag om att återinföra det. Jag tycker att det är bra. I kombination med att föräldrarna får en ärlig chans att hålla koll på sina barn är det en bra reform!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s