Skärpta straff – Nej Tack!

Jag vill inte ha skärpta straff. Jag vill däremot att straff förkortningen på grund av gott uppförande ska avskaffas. Jag vill alltså att de straff som utdöms ska motsvara den avkortade tiden och att man istället förlänger straffen för de som uppför sig dåligt i fängelset. Jag vill också att ”straffrabatten” ska avskaffas eller göras om – den innebär att om man medan man väntar på rättegång begår fler brott, så klumpas det ihop i åtalet och gör att man sammanlagt får ett kortare straff än om man dömts för varje brott för sig. Alltså – gärna kortare straff, men de ska avtjänas!

Det är så det fungerar i verkligheten också. Det är ingen som daltar med dig eller mig och säger: Nu har du varit så duktig och kommit på jobbet i tid så länge, – eller ”målat halva väggen” så nu slipper du göra färdigt eller komma mer.  Jag tror att även de som blivit dömda eller sitter i fängelse tycker som jag. – När man avtjänat sitt straff, så har man betalat sin skuld till samhället och det finns ingen man ska behöva vara tacksam mot efter det.

Jag vill också tillägga att jag liksom med frågan om ”dagsböter för fler brott”, i höstas motionerade om detta inom Folkpartiet, på det landsmöte som var då. Motionen handlade om att rättssystemet måste anpassas så att det bättre överensstämmer med det allmänna rättsmedvetandet.

(Anledningen till att jag kom på att jag skulle skriva om detta just nu är att jag hörde på radions nyheter att man gjort en undersökning just om detta och vad Svensken i allmänhet tycker om skärpta straff. -Se också denna länk)

Annonser

6 kommentarer Lägg till

 1. No remors skriver:

  Är just pga av sånna som dig &dina syniska åsikter som folkpartiet aldrig kommer att komma till makten! I sverige avtjänar man 2/3 av straffet & man blir inte fri pga man skött sig! Innan en politisk kandidat skriver sådant här så borde han ta reda på hur regelverket är & hur saker och ting går till! Men om du tycker att en fånge ska sitta hela delen & inte bli fri efter 2/3 så kan ju folkpartiet ta fram dom pengarna det kommer att kosta! Om du undersökt denna sak lite närmare så borde du ha sett att kriminalvårdens budget är redan 300 % överbelastad! Vars ska du ta dom pengarna ifrån? Dra ned ännu mer på skola & omsorg?
  Snälla, det finns ingen straff förkortning i sverige för gott uppförande! skulle jag vara du skulle jag redigera denna text med omdelbar verkan, den är ju rent av sagt skämmig att läsa!!

  1. Hendrik Andersson skriver:

   Hej no remors! Det borde inte kosta en enda krona mer än vad det gör idag. Snarare borde det bli billigare, eller kosta precis samma! Om du läser det jag skriver noggrannare så vill jag ju att straffen ska vara just 2/3 – som de är idag. Fast det ska vara just den tiden som är straffet, inte en tredjedel till! Den sista tredjedelen brukar vara villkorlig frigivning. Den tycker jag man kan skippa. Om man missköter sig i fängelset så får man ju inte gå tidigare på villkorlig frigivning, eller hur? Då kallar jag det att man blir släppt för gott uppförande också.

   Du måste ha missförstått totalt – jag kan ta på mig skulden, för att jag inte får fram budskapet ordentligt, om du börjar läsa lite noggrannare. Om jag har så himla fel här ovan, och du eller någon annan kan få mig att inse det, så lovar jag att skämmas också.

 2. No remors skriver:

  Det är korrekt! 2/3 av straffet avtjänas, resterande del är en villkorlig del! Tex ska du avtjäna 10 månader så blir du frisläppt efter 8 månader och har dom sista 2 månaderna som villkorlig! Detta är ett system som flyter på alldelens utmärkt och fungerar bra! Vet du att. En intern på en låst avdelning kostar varje dag ca 5000 kr och en intern på en öppen avd kostar ca 2600 kr/dag! Allt är en kostnadsfråga! Det finns dessutom inte tillräckligt många anstalter/häkten i sverige, alla är fulla! Skulle man inte frige en intern efter 2/3 så skulle systemet rasa totalt! Och då kanske du säger, vi borde bygga fler fängelser! Ja kanske det! Men vars ska dom pengarna komma ifrån då?
  Staten avsätter redan nu nog mycket pengar till kriminalvården, jag hoppas inte du tycker att dom ska avsätta mer dit! Inrikta dig istället på att sätta pengar på skolan,bättre mat i skolan, bättre livsstandar för de äldre.
  Sedan så är det redan så, missköter sig en intern så får han påbackning av sitt straff, det är inget som behöver införas, det finns redan! straff-rabatten ska bort? Även det en flermiljards fråga! Vars ska dom sanktionera dom kostnaderna ifrån då?
  Man kan ju inte bara önska och göra saker! Man måste ju även ta fram en budgetplan för att se om det överhuvudtaget är möjligt! Och för att göra dessa saker betyder stora indragnintgar på andra saker & skatteökningar! Och en skatteökning till på något i sverige så tror jag det svenska folket spricker! Detta land toppar redan listorna på skatter!

  1. Hendrik Andersson skriver:

   Jag delar din uppfattning om det mesta du skriver. Jag vill inte ha fler fängelser och jag vill inte ha längre straff som avtjänas i fängelse. Jag vill inte heller ha höjda skatter. Skippad villkorlig frigivning och att man är ”fri” på ”riktigt” tycker jag är bättre. Du har rätt i att ett avskaffande eller en förändring av straffrabatten skulle kosta en del. Som jag hoppas man tjänar in då på skippad villkorlig dom. Varför vill jag då detta? Jo, dels för brottsoffren – de borde få veta exakt vilken dag/vecka som förövaren kommer ut ur fängelset och inte sväva i ovisshet om när personen kan vara ute. Dels för att den som suttit av sitt straff verkligen ska kunna känna att de är ”klar” med det. De har gjort sitt. De har betalat med sin tid. De ska inte behöva gå med mössan i hand under någon villkorlig frigivning eller liknande. -Jag fick precis nu en flashback av Lisbeth Wallander när jag tänkte på detta.

   Varför jag gärna vill göra något straffrabatterna är att ifall någon som begått ett brott och åker fast, sedan går och begår ett till – misshandel, eller något mer i de lägre skalorna, så märks det nästan inte sedan, när domen kommer. Man blir nästan laglös och får (nästan) frikort på att hitta på mer idiotiska saker. Rätta mig gärna om jag har fel här.

   Givetvis är detta en fråga av stora dimensioner, och det kräver noggrann utredning, budgetplaner m.m. men – ska man inte kunna tänka fritt, för att sedan kunna se vad man kan göra av verkligheten? Jag har läst på vad forskare säger i frågan – alltså vilka effekterna blir för de som blir dömda och för brottsoffren, om man gör ungefär som jag föreslår. De talar i alla fall till min fördel.

   För att gå riktigt långt så är jag till och med beredd att säga – vi borde korta straffen, men de ska vara verkliga, tidsbestämda och om det är möjligt så borde man göra om straffrabattsystemet.

   Edit: Korta fängelsestraffen menar jag alltså här ovan.

   Edit en gång till: För mig handlar detta om det psykologiska – I dagsläget: Jag får ett straff på 3 år. Men jag kommer ut efter 2 år (det låter som man inte riktigt gjort sitt och jag skulle nog känna att det var på nåder – brottsoffret tycker förmodligen att jag borde sitta hela tiden) Istället för: Jag fick två år. Men om jag inte sköter mig, så får jag sitta längre. Datum eller vecka för frigivning borde anges i domen. (Brottsoffret får veta hur länge, och när personen kommer ut och kan förbereda sig mentalt i två år. Straffet kan bli längre ifall personen inte sköter sig och lever upp till de krav man ställer i fängelset)

 3. No remors skriver:

  Brottsoffer får veta vilket datum den intagna friges på! Ett brottsoffer får även veta varje gång den intagne har Frigång med permission! Dom är fullt underrättade om detta av kriminalvården! Hoppas inte du tycker jag låter arg, det är jag inte 😉 Jag gillar bara att debattera och detta råkade vara ett ämne jag kan =)

  Sverige har förut haft att man bara avtjänade 50% alltså halva tiden! Det har dom IDAG i Finland! Om jag inte minns helt galet så ändrades detta någongång på 80 talet i sverige och man gick över till 2/3 istället! Jag anser att detta fungerar bra som det är nu! Dock så anser jag att man kunde höja straffen på brott som tex Mord,Våldtäkter,Barn misshandel & dylikt! Det är viktigt att minnas, att ett fängelse inte får bli en ( FÖRVARINGSPLATS ) man måste försöka hjälpa de intagna med en återanpassning i samhället, att tex komma bort från ett kriminellt liv! När vi går över till att ha svenska fängelser som enbart en förvaring som tex i usa! Då är vi ute på mkt farliga vägar! Usa modellen har ju gång på gång visat sig inta ha fungerat för fem ruttna ören! Där har man mycket höga straff, det kommer således med ett pris, den kriminella blir otroligt farlig & gör allt i sin väg för att komma undan, för dom vet där borta i usa, dom har ändå inget att förlora!

 4. Hendrik Andersson skriver:

  Okej – jag visste inte att det brottsoffren hade den kollen på förövaren. Den psykologiska effekten tycker jag är viktig. Även vad det gäller hur man blir fri och hur det ses av oss i omgivningen. Givetvis är det otroligt viktigt att man i fängelset får hjälp till återanpassning. Jag vill inte att det ska bli som i USA på brottsområdet, även om jag på många andra områden tycker att de är ett föregångsland (fast ibland efter – Obamas sjukförsäkringsreform är ett steg framåt).
  Visst kan man diskutera straffens längd och förlängning på en del områden. Fast – som du redan påpekat – jag är inte jätteinsatt i det system vi har.
  Många, inklusive jag själv har svårt att förstå att man inte måste sitta ”hela straffet”. En del unga förleds också att tro att fängelse – det är inget, man kommer ju ut efter halva tiden – och andra myter. Om det är lätt att förstå kan det nog fungera bättre, både förebyggande och när man kommer ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s