Världsrekord i fortkörning – dagsböter på 7,6 miljoner kr!

Läste i Expressen idag om en 37-årig Svensk som med sin Mercedes AMG SLS kört 290 km/h på en 120 väg i Schweiz. Schweiz är ett land som tillämpar mycket hårda straff för fortkörning. I Sverige hade personen mist sitt körkort och fått böter, samt eventuellt dömts för vårdslöshet i trafik. Möjligen allmänfarlig framfart eller liknande också.

I höstas lade jag en motion om att Sverige borde införa dagsbot för fler brott, det vill säga att man betalar böter efter hur stor inkomst man har. Det skulle i sådana fall främst röra trafikbrott. Man har liknande system med dagsbot för trafikbrott exempelvis i Norge och Finland.

Jag tycker att det vore rättvist att betala böter efter inkomst – det är nämligen inte rimligt att straff ska vara mindre kännbara för vissa. För de flesta av oss vore exempelvis 2500kr i böter ganska kännbart och påverka hela den månaden – matutgifter m.m. skulle definitivt få minskas – ”radhusbiff” hela månaden kanske. Men för de som har gott om pengar och tjänar bra så är det bara en Champagneflaska mindre att spruta bort i Båstad eller på Stureplan.

Polisen i Schweiz tog dessutom mannens bil i beslag. Bilen i sig själv betingar ett värde på över en miljon kronor – ganska bra tänkt – då har man för tillfället stoppat fler trafikbrott och man får i alla fall något, ifall personen av någon anledning inte skulle betala de 7,6 miljoner som dagsboten betingar.

Svaret på motionen jag lade i höstas var trams – något om att polisen inte hade de tekniska resurserna eller möjligheterna. Man kan arbeta på att införa detta, det borde inte ta allt för lång tid. Kan Finland, Norge och Schweiz mfl. så varför skulle inte Sverige (som jag hoppas vill fortsätta vara i framkant som IT nation) kunna göra det?  Jag kan själv ta reda på alla människors inkomstuppgifter var jag än är med hjälp av min mobiltelefon inom 5 miuter, så varför ska inte Polisen kunna göra det?

-Fast jag glömde en sak (ironivarning) – det är okej att FRA och staten avlyssnar allt som passerar vår landsgräns inklusive våra telefonsamtal, och lagrar uppgifter om när var och hur man mailade, surfade eller ringde, men det finns krafter som tycker att alla inte har rätt att betala för att få veta ifall andra har betalningsanmärkningar, eller hur mycket de tjänar.

Detta i Sverige, där offentlighetsprincipen också borde gälla skatteverkets uppgifter, speciellt för offentliga personer som politiker och de som arbetar inom stat, landsting och kommun. En del vill också stoppa exempelvis Google och ”Hitta” från att visa bilder på gator och hus på en viss adress – något som vem som helst kan se, genom att själv bege sig till platsen, och där det inte råder fotoförbud. Ibland blir jag verkligen irriterad på vissa saker. Nu vet ni några av dem!

Länk till Expressen och artikeln om världsrekordet i fortkörning.

Uppdatering: Givetvis kommer jag att lägga motionen om dagsbot för fler brott igen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s