Rapportera elevers frånvaro direkt – via SMS!

Igår lämnade jag en ny motion till Bodens kommun. Den går ut på att man ska ha en mer direkt och snabb kommunikation med föräldrar ifall deras barn är borta från lektioner i skolan.

Skolan använder ett system som heter Dexter från IST för att kommunicera med elever, föräldrar, lärare och administration. Där finns det mesta som rör undervisningen att finna. Lärare kan bland annat hantera elevernas närvaro och kommunicera med föräldrar, distribuera veckobrev, med mera. För att följa med i elevens utveckling via Dexter behövs det en insats från föräldrarna, nämligen att de regelbundet går in och ser efter hur läget är, eller på annat sätt aktivt tar del av informationen.

Tyvärr är det så att inte alla går in i systemet, ofta är det så att de som skulle behöva det mest gör det allt för sällan. Jag vill därför att frånvaro från lektioner ska rapporteras direkt till föräldrarna via SMS. Det blir också en påminnelse att gå in i Dexter oftare.
Jag arbetar i IT branchen som konsult sedan början på -90 talet och har mer än 10 års erfarenhet. Jag vet att det utan allt för stora insatser ska gå att få denna IT tjänst utförd utan allt för stor kostnad. IST måste också räkna med att fler, om inte alla kommuner i Sverige också kommer att följa efter och vilja ha denna funktion som en service till sina medborgare.

Redan idag rapporterar lärarna frånvaro i Dexter, vilket gör att det inte bör bli någon extra administration. Det kommer förmodligen också att resultera i att lärarna känner en större meningsfullhet vid rapportering av frånvaro, eftersom man vet att informationen kommer att komma föräldrarna direkt tillhanda.

Frånvaro från lektioner och från skolan är ett tecken på att någonting inte står rätt till med elevens skolgång. Att som förälder få direkt återkoppling via SMS gör att problem uppmärksammas omedelbart, och kan hanteras/lösas tidigare. Det kommer förmodligen att innebära att fler elever kommer att slutföra sin skolgång med godkända betyg, och att färre hamnar i dåligt sällskap, med allt vad det kan innebära.

Personligen så hade jag nog inte skolkat en enda timme, eller en enda dag från skolan ifall mina föräldrar hade fått veta det direkt.

Se gärna Kurirens artikel om motionen här. Idén till motionen uppkom när jag var i samspråk med den pensionerade läraren och skolchefen Folke, från Älvsbyn. Vi träffades när vi var och kampanjade i Vidsel i helgen.

Jag har försökt skapa en omröstning här nedan, hoppas det funkar! Senare kanske vi lägger den som ett litet fält till höger. Omröstningen pågår en månad!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s