Den mänskliga faktorn inom IT

Datorer gör sällan fel. Det gör däremot människor. När det gäller brott så är det extra viktigt att man är extra säker på att de uppgifter man har är riktiga, innan man agerar. För ett tag sedan publicerade SvD en artikel om en man som hämtades på jobbet och som fick sin dator beslagtagen. 39-åringen var misstänkt för barnporrbrott. Tyvärr hade polisen sett fel på IP adressen – alltså, den adress som datorn får när man kopplar upp sig på Internet. Mannen var alltså oskyldig, förundersökningen lades ner och mannen släpptes.

Tror ni att mannens arbetskamrater känner sig helt säkra på att han inte hållit på med att dela ut barnporr på nätet? Jag har inte svaret på vad de tänker, men jag är säker på att han är oskyldig – Polisen har så pass goda undersökningsmetoder när det gäller en enskild dator att det inte finns några tvivel, men folk har en tendens att tänka: ”Ingen rök utan eld” allt för lätt – en av mina egna fördomar förvisso.

Hur ska vi på ett rättssäkert sätt kunna förvissa oss om att oskyldiga människor inte anklagas för brott de inte begått? Det är en svår fråga – det finns så många sätt för människor som vill gömma sig från lagen att komma undan eller skydda sig bakom andras identitet på nätet. Det innebär att det är rättrådiga och ärliga människor, utan djupare IT kunskaper som oftast kommer att drabbas. De verkligt fula fiskarna kommer oftast att komma undan, om inte Polisen får riktigt bra resurser på området.

Jag skulle därför gärna se att Polisen samarbetar mer med företag och andra mydigheter som FRA, under förutsättning att FRA inte som idag får ligga på landsgränsen och tråla igenom all trafik som passerar. Det behövs också fler IT kunniga bland tjänstemän och inom politiken, alltså sådana som kan på riktigt, och inte bara har läst vad de kan i rapporter eller böcker skrivna av människor som förmodligen har egna bakomliggande agendor.

Det är ett viktigt att vi får ett rättsäkert samhälle som hänger med i utvecklingen, med enskilda individer som verkligen ser till att vara säkra på sin sak, innan de agerar och inte onödan misstänkliggör människor!

Det är många som har bloggat om denna händelse, även många ledarsidor har tagit upp ämnet.  Jag återger några länkar här nedan som referens:
http://www.o-zone.nu/content/article196/perspektiv.xhtml
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/06/samtidigt-i-sverige.html
http://www.marcusgrunden.se/?p=1723

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s