De ska löna sig för studenter att arbeta

on

För de flesta av landets universitets- och högskolestudenter börjar terminen närma sig sitt slut. Tusentals studenter som studerar på musikhögskolan i Piteå, på distans eller vid Luleå tekniska universitet väntar nu ett efterlängtat sommaruppehåll. Samtidigt innebär det att den ekonomiska trygghet som studiemedlet erbjuder försvinner. Att jobba extra under sommarlovet är för de flesta studenter därför enda sättet att klara sin försörjning över sommarmånaderna. För den som tjänar för mycket kan det däremot bli en dyr affär att jobba i sommar.

Regeringen tillsatte 2007 en utredning där man uppmärksammade systemet med fribelopp. Fribelopp är det belopp en student får tjäna utan att storleken på studiemedlen påverkas. Tjänar du över denna nivå reduceras studiemedlet och du blir återbetalningsskyldig. Utredningen resulterade i att regeringen har valt att höja fribeloppet med 30 000 kronor från och med 2011. Ett välkommet besked för arbetsamma studenter.

Detta innebär att en student får tjäna mer per termin, men för den som väljer att jobba hela sommaren kan det fortfarande bli en dyr affär. Trots att studenter saknar studiemedel under sommaren räknas den lön studenten får under sommaren in i den summa en student får tjäna under nästa termin. Att skaffa sig nödvändig arbetslivserfarenhet under sommarloven kan alltså straffa sig för den flitige.

Vi menar att flit och ansvarstagande alltid ska löna sig och systemet med fribelopp har därför visat sig ohållbart. Då lösningen för många studenter blivit att kringgå systemet genom att arbeta svart är det hög tid för en förändring. Att fribeloppsgränsen är orsak till mycket svartjobb har bland annat Skatteverket uppmärksammat i rapporten ”Svartköp och svartjobb i Sverige”.

Det är visserligen glädjande att regeringen under mandatperioden har valt att höja det fribelopp som avgör hur mycket en student får tjäna. Men vi menar att det inte räcker. Det är därför glädjande att Folkpartiet nu väljer att gå ett steg längre genom att kräva ett totalt avskaffat fribelopp. Det är ett glädjande besked för flitiga studenter som är trötta på att bli jagade av CSN. För i slutändan är det hela rätt enkelt: självklart ska det löna sig att arbeta även för studenter!

Jens Sundström, riksdagskandidat Folkpartiet
Christian Krekula, 2:e vice ordf. Liberala studenter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s