Fp investerar i Tidig upptäckt!

Efter många veckors arbete känns det bra att Landstingsplanen nu börjar vara klar så att vi i Vårdalliansen kan komma ut med lite politik. Idag presenterar vi vår investering i Tidig upptäckt!

PRESSMEDDELANDE

 Tidig upptäckt

I Vårdalliansens landstingsplan för 2011 kommer 5 miljoner kronor att avsättas för en utredning och försöksverksamhet med utökade hälsokontroller för tidig upptäckt av stora och kostsamma folksjukdomar.

I landstingets verksamhet finns det några regelbundna hälsokontroller som skulle kunna utvecklas. Exempelvis så har de flesta norrbottningar regelbundna kontroller inom tandvården och för länets kvinnor över fyrtio genomförs regelbundna mammografibesök. Vi vill utreda möjligheten att i samband med dessa naturliga och återkommande vårdkontakter även kunna erbjuda och utföra andra hälsokontroller. Möjligheterna att hitta samarbeten med privata vårdgivare, företagshälsovården, optiker, skolhälsovården etc. när det gäller hälsoundersökningar och förebyggande sjukvård ska också utredas.

De flesta som drabbas av osteoporos, benskörhet, är kvinnor Därför skulle det vara bra att exempelvis i samband med mammografiundersökningar kunna genomföra en hälmätning av bentätheten och en längdmätning. För att upptäcka förekomsten av osteoporos är också tandvårdens röntgenbilder en kunskapskälla att ösa ur.”; säger oppositionsrådet Birgit Stöckel (kd) som exempel på förbättringsområden.

”Inom tandvården har man också en vana av att förebygga. Därför vore det inte främmande att i en sådan verksamhet också utföra enklare hälsokontroller av t.ex. blodsocker och blodtryck. Genom att snabbt upptäcka diabetes eller högt blodtryck kan tidiga insatser sättas in som minskar risken för allvarliga följdsjukdomar. Det kan vara medicinering eller motion på recept”; säger centerpartiets Erik Berg.

”Jag hoppas att även prostatascreening som hitintills bedömds ha dålig hälsoekonomi skulle kunna bli aktuell om den utförs i samband med andra undersökningar”; säger Jens Sundström (fp)

”Tiden från när patienten känner symtom till dess undersökning och behandling är utförd måste minskas. Då är en tidig upptäckt ett måste!”; säger Bo Hultin (m)

 Vårdalliansens landstingplan presenteras 2 juni.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s