Parboendegaranti i Boden!

Här kommer ytterligare ett förslag från FP Boden! Den här motionen har jag också lämnat i i förra veckan och den är i Folkpartiet liberalerna i Bodens namn. Det handlar om parboendegarantin som vi ska genomföra när vi vinner valet den 19:e september 2010!

Parboendegaranti

Tills döden skiljer oss åt, det är ett löfte som många har gett varandra. Under vintern och våren har det förekommit flera exempel på att kommuner skiljer människor åt på ålderns höst.

Sedan 2006 innehåller socialtjänstförordningen en paragraf som säger att makar, sambor eller registrerade partner som har beviljats särskilt boende ska beredas plats i samma boende, om de så vill. Det var en välkommen förändring, men inte tillräcklig, eftersom den bara gäller när båda parterna har rätt till omsorg.

Vi anser att det är hög tid att ge äldre par möjlighet att fortsätta bo med sin livskamrat, även i de fall då endast den ena maken har omfattande omsorgsbehov. Självklart kan det hända att makarna själva av olika skäl anser att det är den bästa lösningen att endast den ena i paret flyttar till ett äldreboende. Det kan bero på många år av ett alltför stort omvårdnadsansvar eller att exempelvis demens gör det svårt att leva tillsammans. Det måste alltid vara ett frivilligt val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s