Man får tycka annorlunda i Folkpartiet

Den nya skollagen är inte perfekt, ännu. Jag ska precis som med den gamla, nagelfara den – det kan sedan mynna ut i fler motioner i lämpligt forum. En del tveksamheter har man hittat. En av de saker som exempelvis Lagrådet avvisar är att polisen ska få drogtesta unga utan föräldrars medgivande. Man anser att detta är en oproportionerligt stor integritetskränkning. Jag kan inte annat än att hålla med! Rör det en person som inte ännu är myndig, så ska man kontakta föräldrarna! Om föräldrarna godkänner detta så ska den minderårige kunna drogtestas, med eller utan sitt medgivande. Vill inte föräldrarna, så ska den minderårige själv få bestämma om den vill drogtesta sig, med eller utan föräldrarnas medgivande, kanske för att bevisa sin oskuld? Det är min åsikt, diskutera gärna den och dina egna åsikter här nedan!

Annonser

6 kommentarer Lägg till

 1. Hendrik Andersson skriver:

  Med risk för att ta udden av debattten nedan, så ska jag lägga till – är det inte en grundläggande rättsprincip att man först ska misstänkas för ett brott, innan åtgärder som denna kan komma i fråga? Då ska det givetvis behandlas som vilken rättssak somhelst. Tänkvärt, eller hur?

 2. Kjell Sandström skriver:

  Jag är FÖR dessa drogtester. När jag arbetade i Projekt Östermalm i Stockholm så fick jag ett medgivande från samtliga föräldrar att ”välja ut” ungdomar som jag bedömde borde testas. Det visade sig snart vara mycket effektivt och gav inga som helst negativa inslag.
  De flesta ungdom jag valde ut hade tagit droger och erkände utan att vi behövde genomföra testerna. Jag tror vi genomförde 1 eller 2 tester, alla andra ”erkände”.
  Svagheten i detta nuvarande förslag är ”vem” som ska välja ut eleverna som ska testas. Det krävs goda kunskaper om droger för att göra bra bedömningar om detta.

  Beteendevetare och före detta narkoman…

 3. Hendrik Andersson skriver:

  Hej Kjell! Jag har den största respekt för dina erfarenheter och kunskaper! Att som du gjorde, få alla föräldrars godkännande är ju precis det jag anser och kräver!

  Det jag har hört är att detta ska ske i form av ”slumpmässiga” kontroller. Som du säger så är det svårt att välja ut, och bara att man väljs ut riskerar att bli integritetskränkande – något med ens person har alltså fått till följd att man kallas till kontroll. Jag tror att alla, eller ingen ska testas, såvida inte misstanke om brott finns.

  För min egen del så kan jag säga att jag har en omvänd erfarenhet från skolan och hemmet, och därför vet hur det känns att bli misstänkt för att ha tagit droger. Jag hade aldrig och har ännu aldrig tagit droger (vad jag vet!), och hade gladeligen gjort ett drogtest. Jag fick aldrig göra det, och ingen ville riktigt tro mig (kändes det som i alla fall).
  Ändlösa timmar i ”förhör”, press i form av ”erkänn nu, vi kommer inte att göra dig illa, vi kan hjälpa dig, osv.”. -Skulle inte förvåna mig om det kommer en hel del falska erkännanden från detta!
  Jag vill inte att någon ska behöva råka ut för samma sak som jag var med om! Och – allt startade med ett rykte, som en antagonist spred! Är det så vi ska ha det?

 4. Kjell Sandström skriver:

  Jag tycker nog att man behöver ett generellt medgivande från föräldrarna i såna här frågor.

  Jag förstår att det kan finnas en del nackdelar med dessa tester men vi som samhälle måste göra mer för att motverka drogernas spridande bland ungdomarna.

  Jag tror att det kan fungera med ”slumpmässiga urval”, då är det ju inte som ”väljer ut” den som ska testas. Då kan man ju inte heller känna sig utpekad… eftersom det är slumpen som väljer.

  Jag kan förstå att du upplevde anklagelserna som orättvisa men samtidigt är du ju inte mall för alla andra.

  Jag tror att när man väl kommit igång med dessa slumpmässiga drogtester så kommer folk att allt mer acceptera att dom blir en del i vardagen.

  Och om detta kan få enbart några i varje kommun att välja bort drogerna så har det lyckats enormt bra. Ungdomarna är ju det viktigaste vi har.

  Hoppas även att Folkpartiet börjar ett arbete för att i stor skala motarbeta drogerna i landet. Som det är nu så görs det knappt några beslag av droger vid våra gränser. Där har folkpartiet en stor chans att profilera sig som ett parti som klart tar ställning mot drogerna.

  Mot Droger för Ungdomens bästa…

 5. Hendrik Andersson skriver:

  Jag håller med dig om det du skriver här ovan, och ett medgivande från föräldrarna är vi ju båda överens om. Tack för din input Kjell!

 6. Hendrik Andersson skriver:

  Jag läste igår den liberala tidskriften NU från den 1:a april och höjde lite på ögonbrynen! Det enligt egen utsago, liberala nätverket ”liberati” har skrivit ett inlägg som påpekar precis det jag har gjort i mitt inlägg här ovan.
  Man har också lite mer på fötterna, genom en undersökning, vad det gäller upplevelsen av att bli utsatt för misstanken om att använda droger – och att man känner sig sviken av vuxna som inte tror en.
  Dessutom kände man att det inte var frivilligt med drogtest i studien (vilket det var) – utan tvingande. (Kanske för att rentvå sig?)

  Debatten angående detta tror jag inte är slut ännu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s