Brandfackla angående jämställdheten

Lika lön för likadant arbete och samma möjligheter till utveckling och befodran är självklart i dagens Sverige (vi har kommit långt jämfört med många andra länder). Likväl finns det röster i andra partier, som höjs för kvotering till bolagsstyrelser och lagstiftning om delad föräldraförsäkring. Visst finns det problem, som att lönerna släpar efter för en del individer, beroende på ålder, kön, ursprung m.m och jag tror att det kommer att lösa sig.

 Jag tror också att man bör skynda långsamt. För de flesta av dagens unga är det inga konstigheter att alla är värda lika mycket, inte bara i människovärde, utan också sett till vad man uträttar, och att man då ska ha belöning efter prestation och/eller nytta. Men belöning i form av pengar är inte heller allt – personlig utveckling, flexibilitet och ledighet är viktiga faktorer när man mäter nöjdhet exempelvis på jobbet.

Elise Claesson på SvD har skrivit en artikel som väcker tankar runt jämställdheten. Efter att ha gjort en personlig rannsakan så har jag nog snuddat vid liknande funderingar mer än en gång. Det är inte synd om kvinnorna som grupp, de har en mycket stor del av makten i samhället!

Gå nu och läs artikeln på SvD!

Kom sedan gärna tillbaka och diskutera ämnet här!

Annonser

3 kommentarer Lägg till

 1. Terese Fp Piteå skriver:

  Jag håller med om att könskvotering ligger kvinnorna i fatet. Det är svårt att bli tagen på allvar om man inte kommer in på egna meriter. Även om det skulle vara så att man är lämpad för jobbet så tappar man trovärdhet om man blir inkvoterad.

  Jag är för jämställdhet men inte på de här vilkoren!

  Även fördelningen av föräldraförsäkringen tycker jag borde ligga på föräldrarnas eget ansvar, visst det kan vara ett bra argument för fäder som vill vara hemma med sina barn.
  Men i det samhälle vi lever idag, borde det inte vara ett problem. Även pappor bör kunna ta föräldraledigt utan att chefen rynkar på näsan.

  Så om vi ser på det stora hela är det inte bara kvinnor som behöver en knuff i rätt riktning, utan hela det svenska samhället behöver ta sej i kragen och tänka efter, är vi värkligen så framstående som vi vill tro?

 2. Hendrik Andersson skriver:

  Hej Therese! Du skriver som jag och många andra tänker här ovan! Förmodligen är det något av en generationsfråga – jag hör sällan yngre människor än mig själv vara för könskvotering till bolagsstyrelser osv.

  Det är viktigt att man har tryggheten i att man är med i olika sammanhang, på sina egna meriter! Det gäller faktiskt även män, som kanske oförskyllt blir anklagade för att ”få vara med” bara för att de känner rätt personer – när det i själva verket kanske inte alls är på det sättet!

  Nåja – jag hade väntat mig att min brandfackla angående jämställdheten skulle väcka någons vilja att vara av motsatt åsikt, men än så länge har jag gått bet. -Det kanske kommer något mer inlägg här i framftiden 🙂

 3. Hendrik Andersson skriver:

  Ytterligare ett tillägg – jag är inte främmande för att vara med att lagstifta på området, ifall man finner saker som kan bli bättre och mer jämställda på det sättet, utan att det ytterligare begränsar individens frihet, utan ökar valfriheten.

  Har faktiskt nyligen hört ett sådant förslag som gäller föräldraförsäkringen – och personen som kommit på förbättringen kommer säkert själv att gå ut med det i sinom tid 🙂
  Det förvånade mig faktiskt när jag hörde förslaget – för jag trodde att det redan var så som förslaget påpekar. men det visar ju också att det fortfarande finns saker att göra – för att öka individens, eller individernas frihet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s