Socialliberalismen har redan segrat!

Något som precis slog mig är hur mycket Jan Björklund igår betonade att socialliberalismen är anledningen till att vi trots isande lågkonjunktur klarar oss förhållandevis bra! På 30-talet var nyliberalismen förhärskande. När bank krisen slog till lät man bankerna klara sig själv, med resultatet att de omedelbart krävde återbetalning på alla lån från de som var skyldiga pengar. Givetvis var det få som kunde göra det, med resultatet att man helt utblottad fick gå från hus och hem.
Socialliberalismen skyddar den enskilde individen. Antingen genom att exempelvis bryta upp monopolställningar eller att tillse att viktiga sanhällsfunktioner fortsätter fungera, trots kriser av olika slag. Hade man haft den beredskap och på 30-talet handlat som man gjorde i denna kris, så är det till och med troligt att nazisterna – som missnöjesparti i Tyskland – (ni minns kanske bilder från historielektionerna där folk körde skottkärror med pengar framför sig) aldrig kommit till makten!

Om du är osäker på om du är liberal eller socialliberal, överväg då detta noga!

Annonser

3 kommentarer Lägg till

 1. V skriver:

  Alltså valutamonopol existerar inte inom en nyliberalismen så sakligt så fallerar argumentet redan där.

  Sedan så existerar alltid monopol i symbios med staten – tack vare subventioner via lobbyism, korruption och annan ondska. Hallå där borta, hört talas om EU’s jordbrukspolitik? Jag menar om man är seriös med sin marknadsekonomi så vet man att det alltid kommer att existera konkurrens. Och i värsta fall om det skulle bli mindre konkurrens, relativt sett – så är ju detta vad konsumenterna vill?

  I och för sig så gör eran definition av marknadsekonomi er till hypocrits eftersom ni anser att en viss skara individer i världen kan sitta och bestämma spelreglerna för den. Det just marknadsekonomin just säger är väl för bövelen att marknaden (som är den lilla människan, konsumenten) ska bestämma spelreglerna?

  Sedan hoppas jag inte att du kopplar skottkärror med fiatvaluta-analogin till nyliberalismen för det är bara föör mycket bullshit!

  Jag måste till sist tillägga att du Hendrik /ni krigar mot fel front i fel tidpunkt. Det sista ni behöver just nu är och göra de riktiga liberala arga så att de stannar hemma när det är dags att gå till valurnorna…..

  1. Hendrik Andersson skriver:

   Hej V!
   Ursäkta att svaret dröjt. Eftersom vi båda är liberaler, så har vi båda lika stor rätt till vår åsikt, eller hur? Jag har nu gått igenom material, som i stora delar, även om jag naturligtvis också spekulerar här ovan, styrker Jan Björklunds uttalande och min synvinkel. Bara en sådan sak som att EU nu fått igenom att M$ (MS) – den stora mjukvaruproducenten, nu måste leverera Windos med flera olika webbläsare, motsäger ditt påstående att det alltid är i symbios med staten monopol uppstår. De liberaler som det finns störst hopp för, finns i Folkpartiet, åtminstone enligt Alexander Bard och Liberati. Jag kanske inte tillhör dem, vad vet jag, men han menar också att man förmodligen måste acceptera socialliberalismen, av historiska skäl. Min tolkning av det uttalandet är att det beror på att man vet att det fungerar, och att i historien då man provat annat så har det fått katastrofala följder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s