Vad är uppdraget och vem är patient?

Jag har varit på en konferens i Piteå där folkhälsan har varit i fokus under två dagar. Det var ett stort och bra arrangemang och uppskattades av många. Jag börjar dock bli ganska så mätt på alla dessa konferenser. Det är ingen tvekan att det florerar massa kunskap, information och givande  möten under dagarna.

Ibland blir jag fundersam över alla dessa diskussioner om t ex det här med hälsouppdrag…det sunda förnuftet har liksom försvunnit. Om man måste börja diskutera vad uppdraget är t ex inom sjukvården, dä har jag en känsla att man har liksom tappat bollen mitt i spel. Är det verkligen så illa? Då kan man undra om man har tappat bort patienterna också. Det kanske var det som hände med patientköerna som Jens Sundström har undrat över.

Jag tror dock att förebyggande hälsoarbete medför med automatik framtidens besparningar både i hälsan men också besparningar i landstingets ekonomi. Det krävs krafttag.  Det krävs att patienten är i centrum på riktigt oavsett vem patienten möter inom vården, oavsett om det är kommunal eller landstingsangelägenhet. Det krävs uppmuntran och bekräftelse på alla nivåer, inte minst vid möten med patienter.

Varför är så många vilsen och har tappat uppdraget? Är det avsaknad av strategiskt arbete från vision-strategier-mål och uppföljning? Är det bara ord och ingen verkstad eller att verkstaden vet inte om det är bilar eller (storregions)människor som är i fokus?

Vi behöver en ny landstingsledning som har koll på uppdraget och dess innehåll!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s