Vi ska inte stå Försvaret skyldig

Det är viktigt för vårt land att ha ett starkt försvar! Det är en av de ”kärnverksamheter” som en stat har som ansvar. Sedan 1990 har anslagen till Försvaret halverats, genom inflation. De är fortfarande på 40 miljarder idag, som då. De bör om inte återställas, i alla fall ökas!

Dagens hotbild är oroväckande, med den utveckling som vi ser i omvärlden, kanske framförallt i Ryssland. Idag skriver Jan Björklund, Allan Widman och Birgitta Ohlsson på SVD att ”Försvaret av Sverige måste stärkas”. Det är alltså en i högsta grad aktuell fråga inom Folkpartiet liberalerna idag.

Folk och Försvar – en årlig konferens som startar nu på söndag, är en arena för debatt om säkerhetspolitik och försvar. Jag fick en fråga från tidningen NU om vad jag skulle vilja att man diskuterade på Folk och Försvar (nr 1-2 2010). Andra tillfrågade var Nina Larsson, Allan Widman, Karl-Erik Andersson och Eva Flyborg, dvs. tre från försvarsutskottet och en ordf. i klimat och miljöutskottet.

Jag fick frågan för att jag hade många motioner som rör Försvaret till Landsmötet i höstas. Inte så konstigt om man är född och uppvuxen i Boden kanske. Vad var mitt svar på frågan då? Svar följer:

Hur kan vi underlätta etablering av internationell militär test- och övningsverksamhet? Finns det områden där det är möjligt med samarbete mellan räddningstjänst, hemvärn, polis och militär utan att riskera ”Ådalen -31”? Integritetsfrågor – på Internet och i vardagen.

Jag tycker att Försvaret inte bara behöver vara en kostnad som vi ska bära. Försvaret kan bidra till sysselsättning och inkomster även i det civila samhället på många olika sätt! Internationell militär test- och övningsverksamhet är ju ett strålande exempel, utbildning av andra stadsmakter, i vårt subarktiska klimat är en annan tänkbar källa till inkomster inte bara för försvaret, utan genom reklam för vår fina natur som kan bidra till turism i ett senare skede. Men hotellnätter, shopping m.m kommer ju också redan i första skedet.

Jag är medveten om att man bör vara restriktiv till samarbete mellan militära- och civila myndigheter. Men jag tror verkligen att det finns områden där dessa verksamheter kan hitta områden där det utan risk kan göras – för att spara pengar och hitta områden där 1 + 1 blir mer än 2.

Kan vi också på ett bra sätt förklara och övertyga människor om varför vi tycker det är bra om Sverige går med i NATO så kommer mycket vara vunnet.

Sedan är det detta med FRA´s tillgång till huvudkablarna som passerar våra landsgränser. Jag är inte bara orolig för ”Ådalen -31” i detta fall. Jag är orolig för ”IB -73”! Bara det att en enda myndighet / operatör har servrar som ligger på gränsen mellan Sverige och omvärlden är oerhört oroande. Tänk om servrar hackas? Det finns säkerhetsproblem med alla datorer och operativsystem. Hela tiden upptäcks nya luckor. Tänk om någon som jobbar där inte har ärliga motiv? Det finns ingen möjlighet att kontrollera allt detta, tyvärr. Jag talar då med 15 års erfarenhet från IT branchen.

I vardagen så kan man ju fråga sig om det är bra att man kan vandra virtuellt i Sveriges alla större städer, ur en säkerhetsmässig synvinkel, även om jag personligen tycker att rätten till mitt privatliv på nätet är viktigare.-Detta är en av flera generationsfrågor.

-Vi unga lever nämligen en stor del av våra liv på Internet. Istället för att exempelvis direkt gå till läkaren om vi har något problem med kroppen eller huvudet så frågar vi först den bästa sökmotor på Internet vi kan finna. Google Flu Trends som  håller rätt på influensastatistiken i Sverige är ett bra exempel på detta. Detta är vad FRA regelmässigt och slentrianmässigt kan kolla, men räkna med att de kommer att ”ta tempen” på helt andra saker. Saker som inte tidigare varit möjliga att få reda på med passiv avlyssning i kabel.

Over and Out!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s