Mjukstart för vårdval

Från den 1/1 2010 kommer även vi i röda Norrbotten få en större mångfald av vårdgivare inom primärvården. I dagarna ska landstingsstyrelsen fastställa reglementet som öppnar upp för externa vårdgivare att konkurrera på samma villkor som våra egna vårdcentraler . Det går att ha många synpunkter på hur detta utformas här hos oss men vi får inte glömma att det viktigaste är att det nu införs ett vårdvalssystem som kommer överleva både maktskiften i landstinget och eventuella regeringsskiften. Eftersom vi har en mycket svag privat vårdmarknad i Norrbotten som aldrig tillåtits vara med och utveckla vården så kommer det handla om en mjukstart och en ganska lång uppstart sträcka innan vi har fått in 30-40% externa aktörer vilket borde vara långsiktigt hållbar nivå. Jag hoppas och tror att vår egen personal kommer vara med och starta egna mottagningar men ser man på tandläkarsidan så har den entreprenöriella kraften inte varit allt för stark trots att de under många år har haft den möjligheten. För vår egen verksamhet är det dock konkurrensen och en förändrad syn på patienten som är det viktigaste oavsett om det bara skulle bli en handfull etableringar av externa vårdgivare under det första året.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s