Herbert Tingsten

Herbert Tingsten var professor i statskunskap och chefredatör för Dagens Nyheter mellan 1946-1959.  Varför skriver jag om honom då? Jo, jag blev så glad när jag var in på en secondhand affär i söndags och hittade hans memoarer -”Mitt liv” i fyra band!

På baksidan finns omdömen från bland annat Vilhelm Moberg, som kallar böckerna ”…det största memoarverk som skrivits på svenska”. Det låter lovande och det ska bli roligt att sätta tänderna i detta snart!

Tingsten var tämligen produktiv under sitt liv – han skrev 50 böcker och över 1000 artiklar! Han var också politiskt aktiv i (S), men 1945 lämnade han Socialdemokraterna och blev liberal, vilket berodde på att han förstått att socialism inte går att införa och samtidigt behålla den medborgerliga friheten. Han blev tyvärr dock aldrig formellt medlem i Folkpartiet.

Jag är teknikoptimist och framtidsvälkomnare, men visst kan man och ska man lära sig av historien. Det hoppas jag göra genom att utforska Tingstens liv och leverne, beskrivet i hans memoarer!

För mer information om Herbert Tingsten, titta här. För citat av Herbert Tingsten titta här. Lyssna på ett samtal mellan Tingsten och Palme här.

3 kommentarer Lägg till

 1. fpnorrbotten skriver:

  Tingsten var näst intill obligatorisk läsning när man pluggade statsvetenskap

  /Johan

 2. Nils Dahlbäck skriver:

  Roligt att unga liberaler upptäcker Herbert! Jag läste honom flitigt på 60-och 70-talen, vallfärdade t.o.m. till hans residens på Rivieran 1963 (hamnade där av en slump är mera sanningsenligt) och bjöds på party. Vilka minnen! Att läsa Mitt liv, som jag har två upplagor av, var fascinerande och gav mig mer än de flesta 5-poängskurser. Han gjorde mig inte till liberal för det var jag redan, men fyllde på mitt förråd av argument så att det räcker till än idag. I sin vacklan över gränssnittet liberalism/socialdemokrati var vi besläktade.

 3. annekj skriver:

  Jag har läst statskunskap i Umeå men har inget minne av honom? Beror det på mig eller hänger det ihop med att på 80-talet hade man tappat totalt betydelsen av historia? det som låg i fokus var nuet och framtiden..det var data och it och det jag kommer ihåg var de nya feministiska krafterna och nya andra forskare som skulle bli framtidens svar på Tingsten…jag kommer inte ihåg TIngsten…jag har fått matnyttig info igen Hendrik….tack för det….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s