Upphovsrätt och visioner

Idag har Lawrence Lessig talat i riksdagen mellan kl. 10 och 12. Jag hoppas många riksdagsledamöter hade möjlighet att ta del av vad han sade.

Internet är här för att stanna, och är ingen fluga, som någon kan slå ihjäl. Idag lever jag och många andra en stor del av våra liv på nätet, och det lär inte minska. Vi är inte långt borta från att det vi kallar mobiltelefoner går, via att vara en liten dator (så är det med vissa high-end modeller), till att bli något vi ser världen genom.

Detta kommer att innebära att om du exempelvis går på stan och har dina ”mobilglasögon” på dig, så kommer du att kunna välja att ta del av information som svävar på, runt, eller uppträder som målad på väggarna till byggnader och på människor (Namn, digitalt hem, kontaktuppgifter). Det kan vara reklam, uppslagsverksfakta, m.m. Allt kommer att gå via Internet och är givetvis trådlöst.

Ett roligt exempel kan vara att om du känner för att måla om huset, så kan du testa de olika färgerna i dina ”mobilglasögon”. Men se upp, någon kan ha tagit patent på färgen! ”ironi”.

Detta är några av mina egna visioner – och det kan låta som science fiction, men jag lovar – det är fullständigt normalt i min värld!

-Nätet och IT revolutionen ställer helt nya krav. I tidningen DN idag, så finns det en intressant artikel som försöker belysa detta. Det finns också en intressant artikel om e-demokrati.

Som jag själv skrivit tidigare så tycker jag att upphovsrätten måste reformeras. Ett system där man kan ha ensamrätt och kommersiella rättigheter på ett musik eller litterärt verk, under en rimlig tidsrymd – exempelvis 15 år – med möjlighet till förlängning, låter som ett bra sätt. Syftet torde ju vara att bevaka en nu levande persons rätt till sitt eget verk och möjlighet till utkomst från det, inte att förlag, skivbolag eller släktingar får äga, tjäna och sälja detta i all oändlighet.

-Tänk om någon skulle patenterat eller haft upphovsrätt på tonskalorna, färgerna eller dofterna som finns här i världen!? (Ursäkta – jag har för mig att man faktiskt patenterat dofter, kan någon verifiera detta?) -Det är ju hur som helst fullständigt orimligt att man inte ska kunna ”stå på jättars axlar” och bygga vidare på någon annans verk, inom en rimlig tidsperiod – såsom inom vetenskapen!

Exempel: Om jag hör en låt på radion (kanske 30 år gammal) som jag tycker har något, men jag vill förbättra den, med en massa saker som jag tycker vore bättre, så ska jag alltså göra ett detektivarbete i hästväg, bara för att hitta upphovsrättsinnehavaren! Och det är inte alltid säkert jag hittar någon. Otroligt mycket böcker har till exempel ingen upphovsrättsinnehavare, men det svåra är att ta reda på om så verkligen är fallet !

Inom patentlagstiftningen är det bättre reglerat. Varför ska det inte kunna gälla andra kreativt skapade saker – dvs. kultur?

En annan aspekt är att det finns så mycket saker som det samarbetas kring på nätet, som inte ens fanns på kartan för bara en tid sedan. Linux (dvs. gratis operativsystem som Ubuntu, RedHat, mfl.) är till exempel ett alternativ till Windows och Mac – och helt gratis! Enda motkravet är att ifall du själv gör ett program, eller förbättrar något, delar med dig!
-Alltihop är alltså skapat genom att en person först gjort något, sedan har en annan byggt på och förbättrat, och så vidare, nästan in i det oändliga!

Jag är själv en flitig användare av olika kraftfulla opensource (som det kallas) system som exempelvis Ubuntu, WordPress, Joomla, Virtuemart mfl. Det är högst troligt att även DU är det, men att du kanske inte vet om det. Denna blogg är baserat på ett sådant system, – och du skulle inte kunna läsa den om det inte vore för opensource!

Slutligen: Jag har inte läst Lawrence Lessigs bok ”the future of ideas” – den är inte gratis, ”ännu”. Har du en kopia, så är jag intresserad av att låna den! -Det är faktiskt helt lagligt dessutom.

Boken behandlar just det jag försökt beskriva i detta inlägg och kan också vara något för våra lagstiftare att ögna igenom innan man fattar fler huvudlösa beslut i IT frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s