Fler poliser, tryggare Norrbotten

on

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Men rättsstaten utmanas av en allt grövre och mer organiserad brottslighet. Samtidigt vet vi att den så kallade mängdbrottsligheten som omfattar t ex inbrott och cykelstölder skapar stor otrygghet för många människor. Alliansregeringen gick till val på att stärka brottsbekämpningen och öka tryggheten för människor. Nu gör vi därför en storsatsning på hela 4 miljarder kronor. Det resurstillskottet saknar motstycke i modern tid. Här i Norrbotten ser man satsningen tydligt genom att vi nästa år kommer att ha hela 500 poliser anställda. Idag är siffran 450. Polisen har en central roll i att ge skydd åt medborgarna. Fler och synligare poliser fungerar både brottsförebyggande och stärker polisens kapacitet. Fler brott upptäcks, och andelen brott som klaras upp ökar. I valet för tre år sedan lovade 20 000 poliser i Sverige år 2010 och det löftet säkerställs nu genom denna satsning. Samtidigt ställer vi krav på verksamhetens effektivitet, både inom polisen och inom det övriga rättsväsendet. Resurstillskott ska kombineras med åtgärder för ökad effektivitet. Den grova organiserade brottsligheten finns även utanför storstäderna, det har vi tyvärr fått bevis för även här i länet. Smugglingen av diesel är ett stort problem, och nu i helgen blev MC-klubben Eastside i Luleå fullvärdig medlem i Hells Angels. Liknade utveckling kan man se på flera ställen i landet, och alliansregeringen har därför sjösatt en nationell mobilisering. Den innebär bland annat att nio särskilda aktionsgrupper har inrättats och att 200 poliser fokuserar helt på kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Men det räcker givetvis inte med satsningar på polisen. Med fler poliser får vi fler utredda brott, vilket leder till fler åtal och att fler brottmål ska avgöras. Därför måste hela rättskedjan förstärkas så att rättsväsendet som helhet fungerar väl. Vi ökar därför resurserna till åklagarmyndigheten och ger domstolarna höjda anslag. Trycket på kriminalvården ökar också, så även de får extra pengar. Kriminalvårdens arbete med att minska risken för återfall ska intensifieras. Tiden på anstalt måste bli en vändpunkt och inte en ändpunkt. Vi vet att man inte löser brottsligheten med enbart mer pengar till polisen. Det stora brottsförebyggande arbetet sker framförallt genom en bra politik för jobb och skola och ett starkt föräldraengagemang. Genom att ge bra villkor till våra barn så värnar vi deras framtid och investerar i trygghet. Men rättsväsendet behövs för att se till att rätt blir rätt när det gått fel. Folkpartiet fortsätter att sätta rättspolitiken högt på dagordningen eftersom den är en kärnuppgift för staten och en av grundbultarna i vår demokrati.

 

Johan Pehrson (FP)

Rättspolitisk talesperson

 

Jens Sundström (FP)

Riksdagskandidat från Luleå

 

En kommentar Lägg till

  1. Ylva Strutz skriver:

    Hörrdu FP-Jens – det är bra att du lägger ut informativa nyhetsbrev – men du måste bli tydligare med att ange vad det är redan i inledningen. Annars tror vi som Hendrik att de buggat sig in.
    Modern
    PS/Fö tycker jag herrarna har mycket bra inlägg – men det är ”nalta” för långa/DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s