Biblioteket invigs idag, Galleria Enter imorgon

-”ÄNTLIGEN!” Det härligt respektlösa ordet som blivit något av en symbol för hur auktoriteterna så att säga tagits ned på jorden och blivit vanliga människor, får man hoppas Peter Englund utbrister i, när han inviger Bodens nya stadsbibliotek ikväll kl. 19! Ska försöka hinna närvara, sänder nämligen via Bodens radio fram till 19.00. Lars som jag sänder med har gett mig lite hintar om att det kan gå för sig att gå lite tidigare.

Som vice ordförande i Kultur och Fritidsnämnden ligger ju biblioteket mig varmt om hjärtat. Men då inte bara för att det ligger under nämndens vingar, nej, jag tillhör dem som i unga år mer eller mindre ”läste ut” skolbiblioteket i Gunnarsbyn. Kånken ryggsäcken från Fjällräven var ofta så fullproppad med böcker att jag nästan inte orkade bära hem den. Läsandet pågick i stort sett hela tiden. Ofta blev jag hemma tillsagd: -”Lägg ner boken, gör något nyttigt!”. För det mesta läste jag då i smyg, nätterna igenom. På bussen, på raster, sneglande i boken som låg i knäet på vissa lektioner. Läsande för mig är att vidga sin världsbild. Jag tycker faktiskt synd om de som säger: -”Jag har aldrig läst en bok i hela mitt liv”. Jag kan inte se att det finns något positivt i det. Om det beror på ointresse tycker jag att det säger en hel del om personen. Om det har andra orsaker, så kan jag förstå. Tråkigt är det likafullt.

Numera har jag blivit något mer selektiv i mitt läsande, och Internet har fyllt en stor del av min kunskapstörst. Men törstar, det gör jag fortfarande. Jag läser fortfarande varje kväll, innan jag somnar. Skönlitteratur, skvallerblaskor, vetenskapliga tidskrifter, biografier, historia, ja – ingenting går säkert! Ute i förrådsboden finns just nu fulla kartonger och påsar i en hög med minst en kubik böcker. Det ska gås igenom och bara det absolut nödvändigaste ska sparas. Resten kommer att skänkas till någon ideell organisation. Tidningar har jag sedan många år tvingats ge bort och slänga omedelbums, för att livet inte ska bli ohanterbart. Liknade utrensningar har förekommit tidigare, vid flyttar.

Imorgon kl. 10.00 kan man äntra ”Enter”. Kl. 12.00 är det officiell invigning. Ska försöka vara i tid för det också!

Pax och fridens liljor, i den konungsliga konstens namn, ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s