Minst ett dussin – ang. kommunala skattemiljoner

Ja, minst ett dussin år har jag argumenterat mot nya och gamla Stockholmare som envist hävdat att exempelvis sjuksköterskor i deras kommun subventionerar skatten för höginkomsttagare i Norrbottens kommuner. Jag vet inte om politiker i Sverige inte tagit det på allvar, eller om man trott att det varit sant.

I själva verket bidrar Norrbotten med så otroligt mycket – skatt från våra basindustrier och huvudkontor som ofta ligger i Stockholm, välutbildad arbetskraft som flyttar söderut, råvaror och elström m.m. – Detta har jag diskuterat fram och åter hur länge som helst, och jag har aldrig, och tänker aldrig ge mig på den punkten.

Nu visar det sig att om man gräver lite djupare, så stannar allt i Stockholmsregionen, och går det inte dit, så hamnar det i Malmö, eller ganska regionalt, sett till var skatteutjämningen görs!

Sällan tar väl SvD in artiklar som saknar verklighetsförankring, men den här är ett undantag. Det är väl snarare så att om man inte kan lita på Stockholms handelskammare, så vem ska man lita på?

Det kommunala skatteutjämnigssystemets utformning:
Det kommunala skatteutjämningssystemet har funnits i någon form under större delen av 1900-talet. Tanken är att ge kommuner och landsting likvärdiga förutsättningar för att ge sina invånare service trots olikheter i kommunernas skatteunderlag, åldersstruktur och geografi. Det innebär att ett antal kommuner och landsting får bidrag från andra kommuner och staten medan andra får betala en avgift.

Bara 12 kommuner är nettobetalare i skatteutjämningen. Nio av dem finns i Stockholm.

Till utjämningssystemet tillförde staten i år 64,8 miljarder kronor. Beloppet som omfördelas mellan kommunerna är 47,5 miljarder kronor och mellan landsting 17,3 miljarder kronor. Systemets två huvuddelar är inkomstutjämning och kostnadsutjämning.

Källa: Stockholms Handelskammare

Detta är sant, men var hamnar pengarna? Jörgen Johansson, riksdagsledamot för centerpartiet från Arboga är skattepolitisk talesperson och ledamot i utredningen som ser över den kommunala skatteutjämningen. I sin blogg har Jörgen reagerat mot den myt som Stockholm handelskammare sprider om att det är stockholmarna som ”sponsrar övriga landet”. I verkligheten används skatteutjämningen i huvudsak inom Stockholms län och en mindre del till de närmaste regionerna.

Jörgen ser alltså stockholmsregionen som en helhet, och det är då 9 kommuner som betalar medan 18-19 kommuner får pengar av systemet. Med det perspektivet så stannar ju det mesta kvar i länets 26 kommuner!

Vi i Norrbotten bidrar, inte tvärt om som en del belackare vill hävda! Eller ”Vilket skulle visas” som mina lärare på universitet gärna avlutade med.

VSV

En kommentar Lägg till

  1. Hendrik Andersson skriver:

    Av en slump sände SVT ”debatt” på kvällen, samma dag som jag skrev detta. Se inslaget (sevärt!) på http://svtplay.se/t/103450/debatt
    Jag kan väl säga att det jag skriver här ovan faktiskt kom fram rätt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s