Arlanda-vad har det med demokrati i Norrbotten att göra?

Jag har varit i Stockholm och diskutera demokrati eller förhållandet mellan politiker och tjänstemän. Nu sitter jag på Arlanda och väntar på flyget som skall ta mig tillbaks till Norrbotten. Ibland  funderar jag om det är mina finska rötter som gör att jag är benägen att diskutera mer än gemene man/kvinna i Sverige är villig att göra . En del tycker på helt allvar att en läkare inte får tycka och tänka högt om man är anställd av landstinget…. 

Jag undrar om inte det vore bättre att öppet diskutera tex vaccination och dess för-och nackdelar. De flesta skulle efter grubblandet landa i alla fall i samma slutsats som Socialstyrelsen, tror jag. Det handlar om att få öppet resonera, diskutera och få stöd i form av information såväl om för-och nackdelar.  För mig är det en demokratifråga. Nu tvingas folk acceptera ett beslut som andra har tagit i stället för att vara med i beslutsprocessen och delta i den våndan det faktiskt handlar om. Det är ingen som vet säkert om vad som är det bästa alternativet t ex för mig.

Läkare och andr a måste få uttrycka sin åsikt oavsett om de är anställda eller inte. Alla måste få ifrågasätta information, söka kunskap och slutgiltigen kunna ta ett eget beslut om det är vaccinet eller kroppen som skall försvara mot svininfluensan.

Min mamma lärde mig en viktig sak; hon berättade om medicin som hon blev erbjuden när hon var gravid. Detta var på 1960-talet och det var kompetenta personer, läkare och sjukvårdspersonal som hade fakta om medicinen och det var de som rekommenderade medicinen. Hon tackade nej. Långt senare har jag förstått att hon avstod från medicinen som kallats i Sverige neurosedyn.  Hon sa att hon inte blev övertygad om att medicinen var så ofarlig som experten hävdade att den var och hon avstod. Min mamma var och är en klok kvinna kan jag tycka. Jag vill också ha rätten att ifrågasätta de klokas, experternas och politikers beslut. Landar jag i samma slutsats som experterna så gör jag det men låt mig komma fram till de beslutet själv.

Den rätten vill jag behålla mig själv utan att jag blir anklagad för det ena och det andra. Jag vill att olika sidor av verkligheten eller sanningen eller osanningen kommer fram och att Norrbottningarna får diskutera frågan oavsett om de är anställda av landstinget eller inte.

Läkarna anser jag har en plikt att upplysa om vad de har kommit fram till och argumentera för sin åsikt om saken. Låt de berätta och låt norrbottningar besluta om de blir vaccinerade eller inte.

En liten tankeställare kan vara på sin plats; 

Varför beslutar inte t ex socialstyrelsen med stöd av landstinget att all parfymering på offentliga platser skall förbjudas därför att astmatiker skall ha lika rätt till samhället som övrig befolkning utan astma? Det vore ändå lätt att vetenskapligt styrka att astmatiker klarar inte av parfymlukter och blir allvarligt sjuka av dofter? Ingen blir sjuk av att avstå användningen av parfymer….   Varför kan socialstyrlesen besluta om att alla skall vaccineras när vi inte ens är övertygade om att det är bra för oss alla?  Märk väl för oss alla…övertyga mig gärna.

2 kommentarer Lägg till

  1. Hendrik Andersson skriver:

    Jag gillar ditt inlägg Anne! Det känns att det kommer från hjärtat! Jag håller med i varje ord, vare sig det gäller mediciner, vaccin, tillsatser i mat eller vad FRA säger att de ska eller inte ska göra. /Hendrik

  2. akj skriver:

    Tack Hendrik,
    jag var engagerad i frågan efter flera timmars pläderande om demokratins vara eller icke vara. Där sitter vi och försvarar demokrati samtidigt när vi främst av allt vill stoppa alla demokratiska processer. Vi får fortsätta engagera oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s