Det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka

Idag vill jag behandla UPPHOVSRÄTT! Jag tycker att vi i dagsläget förväntas acceptera de mest bisarra siffror på upphovsrätt, långt överstigande en människas livstid, på ljudinspelningar m.m.

Nytänk är ordet för dagen. Men utan kunskap är det svårt att kunna tänka nytt. Hur ska man till exempel annars kunna veta om det man tänkt, är nytt eller redan ett ”uppfunnet hjul”. Kreativitet bygger på att göra något av andras idéer. Men en bra skola är grundläggande. Det jag ibland kunnat önska är att vi i skolan också skulle ha fått lära oss något om kreativitet. Kanske som ett ämne på schemat?

Själv har jag i många år varit intresserad av ämnet kreativitet (mer än 10 år, eller kanske hela livet?). Kreativitet, förmågan att skapa något nytt, är inte som en del tror och hoppas en ”gudomlig” egenskap, som man antingen har eller inte har. Visst kan man ha lite mer eller lite mindre talang för det, men ofta är det också resultatet av hårt arbete och kunskap.

Tvillingarna Härén nämns ofta i sammanhanget. Det är bra. De är duktiga, var och en för sig. Jag skulle vilja låna ett citat av dem: ”Kreativitet är att ta två kända saker och lägga ihop dem till något nytt”. Tänk efter – det går ju knappast att ta två okända saker och göra något nytt… 😉

Newton sade: -” Om jag sett längre än andra, beror det på att jag stått på giganters axlar.”

Därför är det så viktigt att vi också lär oss av historien och dessutom omvärderar synen på upphovsrätt!

Google har bestämt sig för att scanna in hela världens samlade kunskap och göra den sökbar på Internet. -Ett nytänk. Samtidigt rasar förläggare och författare mot Google Book Search projektet. I en ny, ytterligt intressant artikel i SvD skriver Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga Biblioteket bland annat om att det när den första upphovsrättslagen skrevs för 200 år sedan var 14 års upphovsrätt på en bok. 100 år senare var det 28 års upphovsrätt på ett fotografi.

I Boden har det nyöppnade biblioteket bestämt sig för att satsa på digitala media i stor utsträckning. Jag tycker det är mycket glädjande. Chefen, Jan-Olov Frank har flera gånger uttalat att han velat få bort tendensen att biblioteken blir till lagerlokaler.

Jag skulle i min framtida gärning gärna medverka till att all litteratur äldre än 20 år scannas in och läggs ut digitalt istället, så att biblioteken kan vara ännu mer av en mötesplats och ett ställe där det nya och aktuella finns, än nedgraderas till lagerlokaler. Det finns också enormt mycket att göra vad det gäller precis allt material som kan digitaliseras, dvs. ljud och musik, bild och film, text och böcker samt en massa annat som jag inte kommer på just nu.

En intressant detalj som jag pratade lite om på Folkpartiets pubkväll var faktiskt just det att jag jämt hängde på biblioteket när jag var liten. Först i Gunnarsbyn, där Gudrun hjälpte mig att hitta rätt, och sedan på Björknäs skolbibliotek. -Det var den tidens Internet!

En annan intressant sak jag hörde talas om i helgen är att många människor ser allt som händer nu i utvecklingen – Internet, kommunikation m.m, som ett undantag. Mycket jämförs med -60 talet, som man utgår ifrån är det ”normala”. Jag tror att det kan ligga en del i det, även om jag själv aldrig varit i närheten av de tankarna. Istället är jag mer för: -”Allt nytt, som folk gillar, är här för att stanna, tills det kommer något ännu bättre!”

Upphovsrätten behöver förändras! Gärna till en återgång i historien, där man hade en mer realistisk syn på nyttan av upphovsrätt och den reella komersiella livslängden! Det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka, så låt oss ta två gamla saker och skapa något nytt!

/Henke

2 kommentarer Lägg till

 1. Ambjörn Zakrisson skriver:

  Oj oj ! Kunde inte skriva det bättre själv. Så mycket sanning i vad du just skrivit.
  Har funderat lirte på saken å jag tror att mycket av problemet med upphovsrätt och sakerna du skriver om här är liknande hinder vi står inför i oljeindustrins värld.
  Olja är något vi måste sluta använda men detta kommer väl inte ske sålänge den finns pengar att tjäna och man kan bibehålla världens beroende av olja.
  Samma trånga syn finns bakom upphovsrätten. En syn av ägande och en ovilja att välja och hitta andra sätt att sprida sina värk på än den tradisonella butiksförsäljningen.
  Skivindustrin måste inse att tiden förändras och dom har i vissa fall blivit tvungna att inse det
  ta ett exempel, titta hur stora eller snarare småa skivhyllorna har blivit i butiker som åhlens eller coop. Från att ha tagit upp en hel avdelning är dom idag krympta till att bara inrymmas i ett litet hörn eller en del av en vägg vid kassan.
  Tyder inte det på att efterfrågan förändras ? Inte kanske på musikskivor eller filmer men utan på sättet att distrubiera dom på.
  Menar inte att upphovsmännen inte ska få ersättning för sina värk. Absolut inte. Kanske bara på att lyssna på hur konsumenterna handla i framtiden.
  För det har skivindustrin alltid varit steget efter.
  Utväcklingen går i rasande fart, då myndigheter just skakat fram en lag som förbjuder piratkopiering som pågått sedan kasettbandens tid så har det redan lanserats det nya sättet att distrubiera musik på.
  Tänker då på Spotyfy.
  Något att anmärka när man nämner Spotyfy är nyheten om jäv innom Piratebaymålet.

  http://www.idg.se/2.1085/1.255485/spotify-anstalld-far-inte-doma-pirate-bay

  Man funderar ju då på när detta skall sluta. Om någonsin alla kommer bli någolunda nöjda.
  Min tanke är alldrig.

  Tack

  1. Tack för dina synpunkter Ambjörn! Jag ska sätta mig in lite mer i oljeindustrin och ”peak oil” här framöver.

   Tack igen! /Hendrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s