FRA-TIDEN är här.

Har ägnat hela dagen till att lyssna och se på debatten mellan partiledarna och runt FRA lagen, vilken antogs idag. Camilla Lindberg (FP) lade ner sin röst. -Personvalda behåller sin integritet i större utsträckning än de som kommer in på det vanliga sättet verkar det som. Faktiskt rätt logiskt.

IB affären och FRA shoppen.
Det låter som två synonymer för mig. Risken är stor att vi i framtiden drabbas på ett liknande sätt av FRA lagen, som vi drabbades av Informations Byrån. Att minnet kan vara så kort. Om man ger någon så stora möjligheter att åsiktsregistrera en hel befolkning, kan det tyvärr vara så att vissa människor tycker att vinsten överväger risken, genom att utvinna så mycket som möjligt av den information som finns vid fingerspetsarna. Kanske inte idag, men kanske om 10 år. Om världen skulle drabbas av ett nytt 11:e september, tror ni inte att alla lagar och regler som just antagits skulle vara vatten värda då?

En sak som också gör mig oerhört tveksam är de ”svarta lådor” som ska ställas ut där kommunikation passerar landsgränsen och hos informationsoperatörer (ex. mobiltelefoni, internetkommunikation, vanlig telefoni, m.m).

Hur ska man kunna garantera att dessa inte hackas? De är ju alltid uppkopplade mot Internet! De torde vara oerhört attraktiva för andra länders underrättelsetjänster och maffiaorganisationer. För att inte tala om intresset från potentiella terrorister eller bara vanliga hackare som vill ha en fjäder i hatten!

Om ni tänker på hur ofta era hemdatorer behöver uppdateras (gäller även företag – till och med de största och säkraste) så förstår ni också hur oerhört många svagheter en ”svart låda” också har, förutom den rent mänskliga aspekten. Med det menar jag att en FRA anställd eller dess familj faktiskt kan utpressas eller kidnappas, precis som andra med oerhörda tillgångar inom räckhåll. Men om någon rånar en bank, då får vi höra det. Tror ni vi skulle få veta om detsamma hände FRA?

Detsamma gäller paragrafen i den uppdaterade lagen som tar upp att om du avlyssnats och det var orätt, så ska du få veta det. Den är helt tandlös. Det skulle gå emot att man inte kan lämna ut uppgifter, om det skulle kunna avslöja hur FRA arbetar – precis som med Tsunamibanden, som återigen föreslås få 70 års sekretess.
Man tror att sekretessen runt säkerhetskopiorna från kommunikationen vid tsunamikatastrofen i Thailand (de sk. Tsunamibanden) beror på att det skulle kunna avslöja hur regeringskansliet arbetar. Regeringskansliet är en av de tre som har rätt att begära ut uppgifter från FRA…

En lustig detalj i sammanhanget är väl också att så fort något har passerat realtid så är det väl en säkerhetskopia? Och då lär det väl bli 70 års sekretess på det med…

Bara förekomsten av en punkt där all kommunikation filtreras, hackas, mals och lagras är en oerhört stor säkerhetsrisk!

Mitt eget förslag
Vi behöver naturligtvis en underättelsetjänst och en signalspaning värd namnet. Mitt förslag är att vi anställer kompetenta signalspanare som får tillgång till vanliga bärbara datorer uppkopplade mot Internet. Jag tror man kan komma väldigt långt bara med det, eller påstår ni att det inte kan finnas lika intelligenta människor inom FRA som i övriga samhället?

FRA-TIDEN är här, värre än George Orwell någonsin kunde tänka sig.

Hendrik Andersson

PS: Detta är mina egna funderingar och förslag, men se gärna denna chatt med juristen Mark Klamberg. Jag tyckte hans sakliga svar var väldigt bra! :DS

5 kommentarer Lägg till

 1. Bra skrivet Hendrik! Som riksdagskandidat däruppe tycker jag att du ska köra denna fråga stenhårt. Du har kunskapen, det ideologiska kompasset och dessutom drivkraften. Kör hårt och ta ingen skit som Grynet skulle ha sagt!

  1. Hendrik Andersson skriver:

   Tack Chrisitian!
   Jag ska göra vad jag kan!

 2. Mark Klamberg skriver:

  Tack för de vänliga orden!

  1. Det var ärligen menat. Roligt att du tittade in!

   Hendrik Andersson

 3. Hendrik Andersson skriver:

  Jag har tagit i från tårna, men jag var så less när jag skrev det här inlägget. Saken är väl den att antingen får vi aldrig veta vad man registrerat, eller så dröjer det 30 år, som i IB affären.

  Folk är snabba på att dra upp Ådalen -31 så fort man nämner att det kanske går att samordna polisens och militärens mönstringsverksamhet – och eventuellt andra funktioner dem emellan. (Som jag gjort i en motion till FP´s landsmöte) Men parallellen IB affären // FRA-shoppen – det kan man ju inte tänka sig… -Alltså att militären, vare sig de vill det eller inte i detta fall, vänder sig mot sitt eget folk.

  Sedan måste jag sätta mig in ordentligt i lagstiftningen. FRA´s svarta låda på operatörskabeln kommer troligen att vara ett helt rum med olika servrar (Troligen även lätthackade Windows servrar) med varsin uppgift. Jag undrar om det finns något som säger att man inte kan låta andra länders underrättelsetjänster ställa in sina prylar där också – så man kan göra ett byte av information?

  Dessutom – hur har FRA haft någon information att byta med andra länder fram till nu, om det nu är så att man inte ”kunnat” spana i kabel. Låt vara att man gjort det i alla fall – men som jag nämner ovan, så är det fullt tillräckligt med det de kan ”sniffa” och spåra upp, utan att ha tillgång till operatörernas huvudkablar.

  Dessutom, för att svara på min egen retoriska fråga ovan, så kan vi nog räkna med att det är en stor del av Sveriges absolut mest begåvade människor som jobbar på FRA. Det har om inte annat mönstringsförfarandet sett till.

  [PUNKT] {Ja, alltihop är fullständigt bissart!!!}

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s