Den politiska kvarnen

Jag tror en kraft som länge slumrat, åter har vaknat. Stefan Tornberg har väckt den med sitt uttalande om vattenkraft i nationalälvarna. Det var minst 20-25 år sedan förra gången det mullrade i frågan. Då var jag bara en liten kille, men jag minns människors engagemang.

Sist jag själv kände likadant var när sjukhuset i Boden skulle läggas ner istället för att rustas. Det är en enorm kraft och spåren den lämnar finns kvar så länge man lever.

Människorna i den norra landsändan har inte glömt och kommer nog aldrig att glömma. Det jag hoppas är att vi alla sluter upp och visar, genom handling – satsning på turism, testverksamhet, m.m, styrkan i människornas vilja att kunna och få bestämma själva.

En stor ironi i det hela är att upphovsmannen till det hela är i Skottland för att studera just de kraftverk han vill möjliggöra.

Dessutom är Stefan vad jag vet en ”Storregion” förespråkare. Jag undrar om Tornberg förstått vilken urkraft han väckt. Det är möjligt att det är hans utspel man kommer att tala om i framtiden. -I sammanhanget då norrbottningarna reste sig, som en man och sade: Vi kan!

Hendrik Andersson

PS: Man kan säga att FP fått vatten på sin kvarn med sin energi och miljöpolitik och att Tornbergs motion snart kommer att hamna i dess malande strömmar! :DS

Annonser

3 kommentarer Lägg till

 1. Stefan Tornberg skriver:

  Inte mycket rätt i den här bloggningen. Jag har aldrig i Skottland och har inga planer på att åka ditt. Förutom att jag inte är ”storregionsförespråkare” så förstår jag inte hur det hänger ihop med frågan om minikraftverk?

  1. Hendrik Andersson skriver:

   Förlåt Stefan – det ska givetvis vara Irland. Mitt fel! Angående Storregioner, så var du ju på vårt årsmöte för två år sedan och talade dig varm för detta? På nätet finns det också information som säger det: http://norran.se/nyheter/akommuner/article234296.ece http://www.sr.se/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=1471572
   Sammanhanget handlar om kraften i att jag tror Norrbottningen i allmänhet är emot dessa förändringar.

 2. Stefan Tornberg skriver:

  Ok, Henrik. Men som riksdagskandidat och norrbottning borde du väl vara medveten om att mycket hänt i regionfrågan på två år. Ansvarskommitténs förslag, som jag presenterade för fp, är överspelat av regeringen. Därför anser jag (och C i Norrbotten) att utgångspunkten ska vara bildandet av region som omfattar Norrbottens län.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s