Nationalälvarnas fredande

Stefan Tornberg har lämnat in en motion angående möjlighet till utbyggnad av vattenkraft i biflöden till våra nationalälvar. Idag prövas inte ens sådana ärenden.

Personligen tycker jag att en sak som jag undersökt tidigare -att använda alla fallhöjder och biflöden i de redan befintligt utbyggda älvarna i Sverige vore ett bättre alternativ. Det skulle dock ge max 5% av Sveriges nuvarande elproduktion enligt de representanter från Vattenfall som jag talat med. (Jag minns inte just nu om det var den totala eller av den vattenproducerade kraften). Vattenkraften står hursomhelst för ca. 50% av den totala elproduktionen. Resten kommer till absolut största del från kärnkraft.

Därmed kan jag dra slutsatsen att det bli svårt att komma över siffran 5% genom utbyggnad av nationalälvarnas biflöden också. Mer miljövänlig energi är alltid välkommet, men man bör väl börja med de flöden som redan är ”förstörda” och freda det som redan är fredat. Åtminstone tills biflödena i de redan utbyggda älvarna är fullt utnyttjade!

Även miljöanpassade minikraftverk har fördämningar. En fördämning påverkar alltid naturen och djurlivet på land och i vatten. I Svartlå har byborna redan protesterat mot en befarad kraftverksutbyggnad i byn. I ärlighetens namn skulle jag vilja diskutera frågan – älven är redan utbyggd där – men frågan är hypotetisk. Vattenfall var inte särskilt intresserade av att exploatera området. I mina ögon vore det jättebra för att få fler arbetstillfällen här uppe, men utan ekonomisk bärighet faller det. Och även om det skulle vara ekonomiskt bra, måste man också se ifall nyttan överstiger förlusten av fiske- och naturupplevelser.

Efter att ha läst motionen och dess hänvisning till gamla tider så anser nog jag att det som verkligen är en parentes i historien är de kanske 400 år som man utnyttjat vattenkraften i våra nordliga län! Låt Europas sista vildmarker fortsätta vara vilda. I alla fall så länge att man tar väl övervägda beslut om motsatsen.

Det ska inte vara för enkelt att göra stora ingrepp i vår natur, även om det kan bli nödvändigt i framtiden. Just nu klarar vi oss på den energi vi producerar i norr- och västerbotten. Energiförlusterna vid transport till södra Sverige skulle också bli stora och i praktiken oövervinnerliga. Finland bygger dessutom ett kärnkraftverk på andra sidan gränsen så det finns egentligen inget större behov av mer energi här uppe.

Börja med det som redan är utbyggt – för det behövs inga motioner i riksdagen!

Hendrik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s