Vätgas VS Biogas VS El i bilar

Jaa… Vad ska man i första skedet välja? Själv äger jag en biogasbil.

Jag råkar vara intresserad av teknik och har satt mig in i de olika alternativen. Det här blir ingen heltäckande genomgång, men jag tänkte berätta följande.

Bränsleceller som drivs av vätgas kan komma att användas  i bilar i framtiden. Men då för att ladda batterierna som bilen i huvudsak drivs av. Bilen är en plug-in hybrid.

Biogas, eller metangas går utmärkt att köra vanliga bilar på idag. Min Volvo från -96 går på det bränslet. Naturgas – är ett fossilt bränsle vilket också består av metangas, men går såklart också att köra på.

Vätgas går enkelt att utvinna ur elektricitet och vatten. Men det finns idag inga bra bilmotorer för vätgas och bränsleceller har en väldigt begränsad livslängd. (Bränsleceller utvinner elektricitet ur vätgas – biprodukten är vatten.)

Det som jag ser som ett spännande mellanled, innan vi helt går över till batteridrivna elbilar är biogas utspädd till upp till 50% vätgas. Enligt rapporter jag läst så går bilarna lika bra på det som på ren metangas.

Problemet med ”knallgas” eller vätgas är annars att det brinner för fort. Problemet lindras då i utspädd form. Vätgas i ren form är väldigt lättantändligt. Metangas brinner inte ens om man försöker tända på det med öppen låga. Det måste bli minst 500 grader varmt först. Det sker vid kompressionsfasen i bilmotorn.

Jag tycker att biogas anläggningar som får kapacitetsproblem (Katrineholm exempelvis) eller Boden, min egen kommun (som än så länge möter efterfrågan) borde använda el för att spjälka vatten till vätgas. Man kan då fördubbla kapaciteten utan miljöovänliga transporter.

Detta är alltså viktigt som ett mellanled, innan man kan helt gå över till bränsleceller. Lägger in lite länkar för att ni ska få se den ”ofärdiga” debatten – man har inte fattat att man kan blanda metan och vätgas överallt verkar det som…

http://t360.idg.se/2.8229/1.254635/gasbrist-i-katrineholm-fran-dag-1?utm_source=anp&utm_medium=email

http://t360.idg.se/2.8229/1.252924?utm_source=anp&utm_medium=email

http://t360.idg.se/2.8229/1.254538/miljarder-till-elbilen?utm_source=anp&utm_medium=email

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4897590

Jag får väl hoppas att någon googlar och tittar in här på bloggen snart…

Hendrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s