Ungdomsborgmästare!

Just nu är jag jätteglad över att min motion om ungdomsborgmästare i Boden har nått Kuriren! Det ska bli så roligt att ytterligare utveckla ungdomars inflytande i kommunen och förhoppningsvis hitta talang och engagemang i de som blir valda! Förutsatt att motionen antas vill säga. Men den är så bra, så jag har svårt att se att den inte skulle bli det! 🙂

Ungdomsborgmästare!

De senaste åren har jag engagerat mig i hur vi ska få ungdomars röst hörd, i kommunpolitiken i Boden. Idag finns det ett väl fungerande ungdomsråd och ett årligt ungdomsfullmäktige. I samråd med Kultur och fritidsförvaltningen och ett ungdomsprojekt jag fått möjlighet att delta i, så har ytterligare möjligheter utkristalliserat sig.
Vi har redan tidigare diskuterat att variera ungdomsfullmäktige med ett ungdomsparlament, vilket verkar vara en bra idé.

Men nu till en ny spännande sak: På senare tid har olika exempel från andra länder gjort att jag fått upp ögonen för ”Ungdomsborgmästare”!
Det går ut på att man på exempelvis sista året i gymnasiet får hjälp att utforma ett valprogram med frågor som man brinner för. Sedan hålls skolval, och den som vinner blir ungdomsborgmästare under en begränsad tid – och får då gå parallellt med kommunalråd, förvaltningstjänstemän och olika ledande politiker som exempelvis kan ha ett förtroendeuppdrag som ordförande i en nämnd.

Förutom att personen som blir vald till ”Ungdomsborgmästare” alltid kommer att ha meriten, så får man alltså möjlighet att lägga sig i det mesta – vilket då blir ur ett ungdomsperspektiv. Denna person blir också intimt knuten till ungdomsrådet, elevråden och demokratirådet under sin tid ”vid makten”. Även Kultur och fritidsförvaltningen kommer att ha intressen i detta. För det här uppdraget tycker jag man bör få betalt, i alla fall lite grann.

Om detta skulle genomföras och falla väl ut, så tror jag att man i ungdomsfrågor i framtiden, skulle tala om ”Bodenmodellen”. Det vore väl något att sträva efter, eller hur?

Hendrik Andersson

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s